Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 02. 2021. 13:30 >> 13:30

HNV

Uručili Bečiću etalone nacionalnih simbola

Aktivno djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća pokazatelj je multinacionalnog i multivjerskog sklada koji baštini naša država, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. On se sastao sa sa predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Zvonimirom Dekovićem i članom Vijeća i predsjednikom HGI Adrijanom Vuksanovićem.

Pozdravivši uručenje etalona grba, zastave, kao i notnog zapisa himne pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori, predsjednik Bečić je ocijenio da je aktivno djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća pokazatelj multinacionalnog i multivjerskog sklada koji baštini naša država.

„Crna Gora želi da afirmiše različitosti kao naše najveće bogatstvo. Uzajamno poštovanje i razumijevanje jedini su put ka izgradnji istinski građanskog, crnogorskog društva“, naglasio je on.

Bečić je podsjetio da je Skupština Crne Gore dom svih nacionalnih manjina i manjinskih zajednica u Crnoj Gori, kao i da svi učesnici političkog života treba da doprinose stvaranju uslova u kojima će pripadnici manjinskih naroda ostvarivati svoja prava.

Predstavnici HNV naveli su da je temelj moderne Crne Gore njena multietničnost i da se može ponositi onim što je hrvatska zajednica utkala u njenu kulturu.

“Oni su istakli zadovoljstvo činjenicom da „prvom čovjeku Parlamenta ostavljaju na čuvanje etalone grba, zastave i notnog zapisa himne“ i u tom kontekstu, uručili poziv Bečiću da posjeti opštinu Tivat i instituciju Hrvatskog nacionalnog vijeć”, navodi se u saopštenju.

Sastanak je bio prilika da sagovornici, između ostalog, razmijene mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima, uz akcenat na aktivnosti novog saziva parlamenta, i prioritete u predstojećem periodu.

“Prema Zakonu o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola etalon grba i zastave, kao i notni zapis himne utvrđuje svojom odlukom Savjet manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice. Izvornik grba, izvornik zastave i notni zapis himne čuvaju se kod predsjednika Skupštine Crne Gore”, saopšteno je iz Skupštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније