Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 11. 2013. 17:17 >> 18:04
1

MINISTAR GVOZDENOVIĆ

Vasove vode su u nadležnosti Opštine

Situacija na deponiji Vasove vode direktno je pitanje nadležnosti lokalne samouprave Berana, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, navodeći da je potrebna veća saradnja na svim nivoima kako bi se prevazišla aktuelna situacija.


Predstavnici ekološkog pokreta Ozon i Mjesne zajednice Beranselo, pozvali su sa performansa ispred crnogorske Skupštine poslanike i ostale državne predstavnike da poštuju zakone i omoguće im pravo na zdravu životnu sredinu, prenosi agencija MINA


Gvozdenović je nakon sjednice Vlade kazao da rješenjelokacije Vasovih voda nije donijela Vlada, već lokalna samouprava , što je kakao je naveo, bilo još 1996.

"Od tad do skoro, sve skupštine Opštine, bilo da su bile pozicija ili opozicija na vlasti izabrale su  tu lokaciju kao jednu od najboljih rješenja", naveo je on.

On je ponovio da je to direktno pitanje lokalne samouprave.

"Lokalne samouprave određuju lokalitetet na kojima će se nalaziti ti prostori", pojasnio je Gvozdenović.

On je rekao da je treba stati između određenih rješenja, kako se ne ponovo gomilalo smeće u Beranama.

"Dajte da se u opštini Berane razmijene informacije, da se stane iza određenih rešenja i da se ne dođe nikad više u situaciju koja je bila u avgustu da se nagomila smeće ispred zgrada u centru Berana i u okolini", naveo je Gvozdenović.

Na pitanje da li smatra da je aktuelno rješenje na Vasovim vodama održivo, Gvozdenović je rekao da svi treba da pomognu u rješavanju tih pitanja.

 

On je naveo da je Vlada obezbijedila novac za realizaciju projekta koji prvenstveno predviđa saniranje postojećeg stanja.

"Ključno je sanirati stanje postojećih deponja i otpad se mora odlagati na mnogo drugačiji i kvalitetniji način nego što se radi", rekao je Gvozdenović, navodeći da treba da se uključi lokalna samouprava i da pomognu i mediji da se razvija svijest kod građana.On je dodao da u nije bilo jasno kako su u avgustu Beranci izdržali sa tolikom količinom otpadnog materijala ispred svojih domova.

Prema riječima Gvozdenovića, država i EU fondovi obezbijedili su novac da se smetlišta pretvore u organozovane sisteme za odlaganje otpada."Intenzivno radimo na reformama i u okviru toga ćemo možda predložiti da preskočimo još jednu stepenicu – da se otpad računa kao otpadni materijal i sirovina za određenu proizvodnju i da s eintenziviraku aktivnosti vezane za reciklažu", naveo je on.Gvozdenović je kazao da da bi većina opština trebalo da napravi planove vezane za selektivno odlaganje otpada, navodeći da će na taj način odlaganje otpada dobiti drugu dimenziju i da će količina odloženog otpada biće od 50 odsto manja.

"Treba izbjeći ovakve situacije one nisu dobre ni za čitavu Crnu Goru, ni za povlačenje svih fondova potrebnih za realizaciju projekata", rekao je on i sugerisaougestija da svi projekti budu usklađeni sa evropskim standardima.On je ocijeniio da pitanje otpada nije dobro tretirano do sad."Nije urađeno koliko se moglo i radimo novu strategiju odlaganja otpada u Crnoj Gori, s tim što ne zovemo optad već optadni materijal, koja može da posluži i za nova zapošljavanjai prihode", zaključio je Gvozdenović.Na pitanje kako će gradnja pomorskog kabla uticati na podmorje Crne Gore, Gvozdenović je podsjetio da je u prošloj godini usvojen Prostorni plan za projekat podvodnog kabla i za interkonekciju između Pljevalja i pristupne tačke koja se odnosi na tačku ulaska u more tog kabla.

U okviru tog projekta, dodao je, urađen je Elaborat strateške procjene uticaja na životnu sredinu, koji je sagledao dobre i loše strane i napravio sve kompenzacione mjere koje su potrebne za realizaciju takvog projekta.Prema riječima Gvozdenovića, sve što se radi ima određene pozitivne i negativne implikacije i ključna je stvar da se ti projekti pripreme na kvalitetan način i predlože rješenja koja su sa svih aspekata najkvalitetnija.

"U tom projektu ispunjeni su svi kriterijumi, projekat se radi prema evropskim standardima, u tom projektu je partner neko ko dolazi iz Evropske unije (EU) i siguran sam da su tu predviđene sve mjere kompenzacije i zaštite potrebne za realizaciju jednog takvog krupnog pitanja koji treba da stvori uslove da se energetski sektor dodatno razvije u Crnoj Gori", rekao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније