Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2021. 12:46 >> 12:59
4

HRA

Sankcije za one koji su zabranili ulazak Georgievu

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odluku ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, Sergeja Sekulovića, da stavi van snage zabranu ulaska muzičara Vladimira Georgieva u Crnu Goru, i očekuje da se sankcioniše proizvoljno postupanje službenika Uprave policije koji su Georgievu dva puta neosnovano zabranili prelazak državne granice, prvo u avgustu, a zatim i u novembru prošle godine.

Kako ističu u saopštenju, ministar Sekulović je, kao drugostepeni organ, 14. januara 2021. godine, poništio rješenje Uprave policije – Sektora za graničnu policiju Herceg Novi od 2. novembra 2020, kojim je Georgievu tada drugi put za redom bio zabranjen ulazak u državu, zato što je, navodno, predstavljao "rizik po unutrašnju bezbjednost".

"U obrazloženju rješenja ministra, koje je advokatskoj kancelariji Tomanović, koja zastupa Georgieva, dostavljeno 1. februara, navodi se da je Georgievu ulazak u državu bio zabranjen sasvim proizvoljno, jer nije postojao ni jedan jedini dokaz da bi njegov boravak u Crnoj Gori predstavljao rizik po unutrašnju bezbjednost zemlje. Nije utvrđeno da se protiv Georgieva vodio krivični, istražni ili bilo koji drugi postupak. HRA očekuje da ministar Sekulović preduzme korake i obezbijedi da se sankcionišu službenici Uprave policije koji su Georgievu neopravdano zabranili ulazak u Crnu Goru, i da tako spriječi da se ponavljaju slične zloupotrebe službenog položaja", navode u HRA.

HRA je u pismu ministru unutrašnjih poslova 16. decembra 2020. godine ukazala da je Georgievu ulazak u državu vjerovatno bio uskraćen zbog njegovih kritika na račun crnogorskih vlasti i podržavanja opozicije, što predstavlja i krivično djelo povrede govora i javnog istupanja, koje se strožije kažnjava kada ga izvrši državni službenik.

"Ministra smo obavijestili da je slično proizvoljno ponašanje policije i ANB-a bilo praksa i ranije, u slučajevima u kojima su ljudi neosnovano onemogućavani da dobiju dozvolu za stalni boravak i nastanjivanje u Crnoj Gori, što takođe predstavlja posebno krivično djelo", zaključuju u HRA.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније