Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

04. 02. 2021. 18:33 >> 18:33

BOŠNJAK - SDMCG

Podići svijest o važnosti ljekara u pandemiji

Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru mora se podići svijest građana o važnosti ljekara u pandemiji koronavirusa i obezbijediti status koji zaslužuju, saopšteno je na sastanku potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak sa predstavnicima Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG).

Bošnjak se sastala sa predsjednicom Sindikata Milenom Popović Samardžić, i članovima Žankom Cerović, Milenom Petrović i Nebojšom Gulićem.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, upoznala predstavnike Sindikata sa Predlogom zakona o dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji je predala u skupštinsku proceduru 12. decembra prošle godine.

„Postignut je dogovor, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju, da se kao kompromisno rešenje ide na dvoetapno povećanje koeficijenta ljekarima, i to u prvoj etapi u skladu sa inicijalnim predlogom SDMCG, a od naredne godine sa predlogom koji stoji u zakonu koji je Bošnjak procesuirala“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se usaglasili da bi se usvajanjem tog Zakona, koji bi i ljekare prepoznao kao jednu od najznačajnih profesija u javnom sektoru, donekle vratio dignitet toj profesiji.

Iz Skupštine su kazali da ljekari postojećim zakonom nigdje eksplicitno nijesu prepoznati, a njihovi koeficijenti za obračun zarada su na nivou grupe poslova D, zajedno sa nižim administrativcima u državnim organima.

„Imajući u vidu značaj ove profesije i trajanje obrazovanja da biste postali ljekar specijalista i subspecijalista, više je nego jasno da je nacionalna sramota da jedna od najzahtjevnijih i najodgovornijih profesija bude ovako marginalizovana“, navodi se u saopštenju.

Bošnjak je istakla da će insistirati da se taj Predlog zakona uvrsti u dnevni red na Prvoj redovnoj sjednici Proljećnjeg zasijedanja Skupštine.

Iz Skupštine su kazali da su te izmjene i dopune neophodne i zbog trenutnog, „alarmantnog stanja u kome se nalazi crnogorsko zdravstvo.“

„Crna Gora ima najmanja budžetska izdvajanja za zdravstvo u Evropi, ima najmanji broj ljekara po glavi stanovnika, najnižu zaradu ljekara u odnosu na ekonomski potencijal države. Očigledno je da je pogrešna alokacija budžetskih sredstava glavni krivac za stanje u zdravstvu, koje je prema Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu najzaostalije u poređenju sa 35 evropskih država“, navodi se u saopštenju.

Delegati Sindikata kazali su da su zadovoljni postignutim dogovorom da se istraje u namjeri da se ljekari uvrste u Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i istakli značaj trajnog rješavanja njihovog socioekonomskog statusa.

Oni smatraju da predlog Bošnjak može biti dugoročno rješenje koje će pomoći ne samo u poboljšanju ekonomskog statusa, već i odliva ljekara.

Iz Skupštine su naveli da je usaglašeno i potrebno da se zakon usvoji što hitnije, kao satisfakcija za nadljudske napore i bezgraničnu humanost koju ljekari pokazuju u uslovima pandemije, a koja je istakla njihov nacionalni značaj.

Sagovornici su kazali da se nadaju da će svi poslanici i pozicije i opozicije glasati za usvajanje tog Predloga zakona kako bi konačno odali priznanje ljekarima da su oni resurs od nacionalnog značaja i vratila im ugled koji zaslužuju.

Sindikat je, kako se dodaje, zahvalio Bošnjak na dugogodišnjioj dobroj saradnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније