Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 02. 2021. 12:20 >> 14:45
30

NOVI ZAKONI

Uskoro dječji dodatak, besplatni udžbenici ...

Na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore, koja će se održati 18. februara nova većina usvojiće niz egzistencijalnih zakona koji će omogućiti bolji standard građana Crne Gore, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

"Velika je satisfakcija što će se među tim zakonima naći i oni za koje se URA zalaže od nastanka", kazali su iz Ure.

Za početak, kako su kazali, "sva djeca u Crnoj Gori do navršene 6. godine života primaće dječje dodatke u iznosu od 30 eura, dok će djeca u stanju materijalnih i drugih potreba primati od 44 eura do 60 eura (što je značajno povećanje u odnosu na trenutno stanje)".

Potpredsjednik Ure i šef poslaničkog kluba koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar na Tviteru je napisao da je to veliki korak naprijed za Crnu Goru.

"Dječji dodatak za svu djecu u Crnoj Gori je rezultat dogovora GP URA, Demokrata, Demokratskog fronta, SNP-a u Skupstini Crne Gore i Ministarstva finansija. Velika stvar za naše najmlađe je postignuta i zahvaljujući inicijativi, komunikaciji i razumijevanju predsjednika Skupštine Alekse Bečića i ministra finansija Milojka Spajića", dodao je Konatar.

On ističe da borba za dječje dodatke traje još od 2015. godine kada su poslanici Mladen Bojanić i Dritan Abazović predložili izmjene zakona da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječje dodatke, a da ugrožene kategorije djece primaju 50% veće naknade.

"Poslanici DPS-a glasali su protiv. Činjenica da će svako dijete u Crnoj Gori primati dječji dodatak predstavlja jedan od najvećih uspjeha Građanskog pokreta URA i svakako moj lično od kada sam u politici. Ponosan sam što ćemo pomoći djeci i roditeljima. Gledajmo u budućnost! Može Crna Gora", navodi Konatar na Tviteru.

Kako dodaju iz Ure na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore, koja će se održati 18. februara biće usvojeno i da svi udžbenici za sve osnovce u Crnoj Gori budu besplatni, staračka naknada u poljoprivrednim domaćinstvima (gazdinstvima) bude povećana i iznos minimalne neto zarade sa sadašnjih 222 eura bude povećan na 250 eura.

"Mijenja se sastav školskih odbora za jednog predstavnika u korist zaposlenih, a na štetu predstavnika ministarstva i povećava neophodan broj godina iskustva za direktore škola sa 5 na 7 godina, omogućava se mirovanje postojećeg radnog odnosa za buduće državne sekretare i starešine državnih organa, formira se Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju umjesto dosadašnjeg SDT-a, mijenja se sastav Tužilačkog savjeta kako bi se odblokirao rad tužilaštva", navodi se na Tviteru GP URA.

Kako su objasnili u Demokratskoj Crnoj Gori, predlozima izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti predviđa se da pravo na dodatak za djecu može ostvariti dijete do šeste godine života (30 eura), dijete - korisnik materijalnog obezbjeđenja (44 eura), dijete čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu individualnog plana aktivacije (44 eura), dijete - korisnik dodatka za njegu i pomoć (52 eura), dijete - korisnik lične invalidnine (60 eura) i dijete bez roditeljskog staranja (60 eura).

Kako ističu u saopštenju Demokrata, predviđeno je da pravo na dodatak za djecu ima troje djece u porodici, a izuzetno, obezbjeđuje se i djeci koja su rođena kao dvojke, trojke i sl. nezavisno od broja djeca.

Poslanici vlasti predložili su izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, zahvaljujući kojim bi nosiocu porodičnog poljoprivrednog domaćinstva pripalo pravo na staračku naknadu, ako je stariji od 65 godina (muškarac), odnosno 60 godina (žena); živi na selu i bavi se poljoprivredom; ne ostvaruje primanja po drugom osnovu, kao i da se staračka naknada utvrđuje u visini 70% najniže penzije u Crnoj Gori, umjesto dosadašnjih 50%.

Ovakvi predlozi izmjena su, kako dodaju u Demokratama, na fonu ustavnog određenja Crne Gore kao države socijalne pravde, a predstavljaju i ispunjenje obećanja Demokratske Crne Gore datih u predizbornom periodu.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније