Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović [ TVCG ]

02. 02. 2021. 12:36   >>  15:41 11

BJEKOVIĆ U NIKŠIĆU

"Smiriti tenzije ili ulazimo u anarhiju"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, danas je u Nikšiću pozvao na smirivanje političkih tenzija koje, kako ističe, polako vode u anarhiju. Bjeković se, tokom posjete, upoznao sa dokumentacijom koja je prikupljena minulih dana povodom nekoliko slučajeva moguće povrede ljudskih prava. Radi se između ostalog o protjerivanju osam državljana Srbije iz Crne Gore, te sumnjama za vrijeđanje i prijetnje, koje je predsjednci OO LP Jeleni Marković uputio njen standovac, tražeći pritom od nje da ukloni crnogorsku zastavu sa balkona.


Nakon apela sa brojnih adresa da se ispitaju navodna kršenja ljudskih prava u nikšiću minulih dana, crnogorski ombdusamn Siniša Bjeković posjetio je danas CB Nikšić. Kako ističe u toku je prikupljanje dokumentacije o svim slučajevima.

"To se odnosi kako na uskračivanje daljeg boravka jednoj grupi građana, zatim tu su i napadi koji su se desili ovih nekoliko dana, odnosno nasilje koje čini mi se eskaliran na ulicama Nikšića u susret dolazećim izborima, i ono što je nama najinteresantnije u svoj toj priči jeste potreba da se spriječi dalja eskalacija konflikta jer u takvim uslovima i sami izbori počinju da gube smisao", naveo je Bjeković. 

Bjeković smatra da je u Nikšiću na sceni raspirivanje tenzija, koje se po pravilu ponavlja od izbora do izbora.

"Ono što je najgore u ovoj situaciji jeste i to što su političari možda i najmanje reagovali, odnosno najmanje uključeni u ove pojave. Sada imamo jednu potpunu drugačiju pojavu, a to je da se obični građani ponašaju onako kako ne bi trebalo da se ponašaju. Dakle, ovdje je ključni cilj da se podigne svijest kod građana, da nema konflikta, da nema nasilja kao vid rješenja bilo kog pitanja,, u protivnom ulazimo u jedno potpuno drugo stanje koje bih ja nazvao anarhijom", naveo je Bjeković za TVCG. 

Zato, kako ističe, i traži veću odgovornost od samih građana.

"Mislim da je red da se vratimo vrijednostima koje smo zaboravili, a to je da da branimo i druge od sebe, a ne samo sebe od drugih. Jednostavno ne može građanind a uđe u neku zonu samovlašća pa da na taj način presuđuje sebi i drugima, dakle u ovakvim okolnostima moramo stati i shvatiti da postoje institucije sistema", istakao je ombudsman. 

Bjeković dodaje da čitavu sliku dodatno pogrošavaju društvene mreže na kojima se skuobi prelivaju i zaoštravaju. Poručuje da će sa pozicije ombdusmana u anrednom periodu uraditi sve što se može kako naslilje ne bi prevladalo nad razumom.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније