Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2021. 19:51 >> 19:51
9

GLUŠICA/RAKOČEVIĆ

"Čirgić zamjenjuje teze i sebe prikazuje kao žrtvu"

Prijava protiv dekana Fakulteta za crnogorski jezik, Adnana Čirgića, pokušaj je da zaštitimo svoje ličnosti i porodice od razarajućeg dejstva uvreda kojima nas je on zasuo u tekstu, po ko zna koji put, saopštile su večeras Rajka Glušica i Ksenija Rakočević. Ističu da su nakon tekstova Čirgića trpjele uvrede, pritiske i prijetnje smrću, što su, kako navode, predale nadležnim organima.

"U svojstvu građanki Crne Gore 14. januara 2021. podnijele smo prijavu protiv prof. dr Adnana Čirgića za brutalno vrijeđanje, ponižavanje i izlaganje novoj hajci koju u produženom trajanju trpimo godinama, ovaj put uvredama iznesenim u tekstu Skica za portret koritaša, objavljenog na Anteni M 12. januara 2021. Dakle, naša prijava je pokušaj da zaštitimo svoje ličnosti i porodice od razarajućeg dejstva uvreda kojima nas je gospodin Čirgić zasuo u pomenutom tekstu, po ko zna koji put. Nakon crtanja meta u tekstovima i označavanja nas kao državnih neprijatelja i izdajnika, trpejele smo brojne uvrede, pritiske, čak i prijetnje smrću, što smo dokumentovale i predale nadležnim organima", navodi se u reagovanju Glušice i Rakočević.

Navode da kao građanke Crne Gore imaju pravo na zaštitu od verbalnog i psihičkog nasilja, makar ono, kako dodaju, dolazilo i od ljudi koji se nalaze na pozicijama moći.

"Iza nas ni ovaj put ne stoji niti jedna instiutcija, ni politička organizacija, za razliku od prof. Čirgića. Ne radi se ovdje o ataku na nečiju slobodu govora za koju se i mi zalažemo i borimo, već o našem pokušaju da se odbranimo od nasilja u produženom trajanju. Naša prijava nema nikakve veze sa instutucijom u kojoj građanin Čirgić radi, niti njegovom nacijom, vjerom ili političkim opredjeljenjem već isključivo sa njegovim govorom mržnje", navodi se u reagovanju.

Glušica i Rakočević ističu da Čirgić, po ko zna koji put, zamjenjuje teze i sebe prikazuje kao žrtvu.

"Od progonioca se pokušava predstaviti progonjenim", zaključuju one.

Osnovno drzavno tužilaštvo u Podgorici ocijenilo je danas da u objavama dekana Fakulteta za crnogorski jezik, Adnana Čirgića, ne postoje elementi krivičnog djela  >>> 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније