Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 01. 2021. 14:32   >>  14:33 1

ULOŽILA OKO 280 HILJADA DOLARA

Američka ambasada pomogla u opremanju velike sudnice

Ambasada SAD u Podgorici je kroz Program vladavine prava uložila oko 280.000 dolara u renoviranje i potpuno opremanje najveće sudnice u Crnoj Gori, saopšteno je iz te ambasade.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Ranke, zajedno sa višim savjetnikom za borbu protiv korupcije u Ambasadi SAD u Sarajevu Erikom Larsonom, i predsjednicom Osnovnog suda u Podgorici Željkom Jovović obišla je danas nedavno renoviranu veliku sudnicu Osnovnog suda u Podgorici.

Planirano je da se sudnica koristi za suđenja u predmetima u nadležnosti Osnovnog suda, ali i za suđenja u predmetima organizovanog kriminala, koji uključuju veliki broj učesnika – osuđenih, svjedoka, kao i predstavnika javnosti.

Nova oprema u sudnici omogućava saslušanja putem video linka, uključujući i u predmetima sa zaštićenim svjedocima, kao i potpuno pridržavanje mjera fizičke distance, te na taj način podrzava veoma važan posao sudstva koji se nastavlja neometano i tokom pandemije. U sudnici se nalazi i prostor određen za medije koji žele da prate suđenja otvorena za javnost.

“Ova veoma moderna sudnica opremljena po svim standardima pružiće podršku u radu odgovornog i transparentnog pravosuđa, i omogućiće izvršenje pravde na pravičan i nepristrasan nacin. Ovo ce pružiti sigurost građanima da će svi biti tretirani jednako pred zakonom,” rekla je ambasadorka Rajnke.
  
Američki program vladavine prava, koji podržava Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i vladavinu prava, pruža tehničku i ekspertsku pomoć crnogorskom pravosuđu, uključujući donacije opreme i tehnologije koja ima za cilj unaprjeđenje operativnih uslova rada pravosudnog sistema.

Od početka pandemije virusa COVID-19, Program vladavine prava Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava je omogućio brojnim sudjama i tužiocima da rade na daljinu uz pomoć doniranih laptop računara.
  
Više informacija o programima američke Vlade u Crnoj Gori možete naći na internet stranici Ambasade: https://me.usembassy.gov/.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније