Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

28. 01. 2021. 12:40   >>  13:08 5

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ

Pokrenuti procedure prema rukovodiocima škole u Pljevljima

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne inspekcije da hitno pokrenu odgovarajuće procedure prema rukovodiocima škole u Pljevljima koji su dopustili da, povodom dana Svetog Save, budu podijeljeni paketići prvacima, različiti za djecu islamske i pravoslavne vjeroispovijesti. Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković komentarišući ovaj događaj zapitala je da li ovo ta nova Crna Gora koju nam je obećala nova politička većina u kojoj će se čak i djeca po školama dijeliti po vjerskim i nacionalnim osnovama.

Ona je saopštila da se radi o nečuvenom kršenju Zakona o obrazovanju, člana 5 koji eksplicitno propisuje da u školama "nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim ako se ne radi o ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole",  pozivaju sve nadležne inspekcije da hitno reaguju i pokrenu odgovarajuće procedure prema rukovodiocima škole koji su dopustili ovo sramno ponašanje, braneći se umjesto poštovanjem zakona, time "što će im ko reći u gradu".

''Pozivamo takođe i premijera Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i resornu ministarku Vesnu Bratić da hitno reaguju i saopšte građanima da li je politika nove vlasti razvrstavanje učenika i građana prema vjerskom i nacionalnom opredjeljenju i da li će poslije tivatskog slučaja zažmuriti i na pljevaljski'', poručuje u saopštenju.

Istakla je da će njihovo ćutanje zbog segregacije djece tumačiti kao otvorenu podršku ovom nakaradnom projetku, od kojega će, kako kaže, svi u Crnoj Gori imati samo štete. 

Iz SDP-a pozivaju i nadležnu Agenciju za zaštitu tajnosti podataka da utvrdi da li su rukovodstva škola dala na uvid imena, prezimena i vjersku pripadnost neovlašćenim licima, a nadležno tužilaštvo da provjeri da li u ovom slučaju ima elemanata za postupanje koje se vrši po službenoj dužnosti.

Danas nečija djeca, kako navodi Vuksanović Stanković, i muslimanska i pravoslavna, neće poći u školu da se ne bi morali dijeliti od svojih drugarica i drugova iz klupe, po tome kakav će poklon dobiti i da im roditelji ne moraju objašnjavati zašto će uzeti ili neće poklon za neku slavu.

''Da li ovo ta "nova" Crna Gora koju nam je obećala nova politička većina u kojoj će se čak i djeca po školama dijeliti po vjerskim i nacionalnim osnovama'', zapitala je ona.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније