Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2021. 12:05 >> 12:22

UPRKOS KORONI

H.Novi uskoro dio sistema Regionalnog vodovoda

Izgradnjom trase cjevovoda na spajanju opštine Herceg Novi zaokružuje se prva faza izgradnje Regionalnog vodovoda. Ovim će se i Opština Herceg Novi pridružiti opštinama koje su dio Regionalnog vodovoda na Crnogorsko primorju.

Iz Regionalnog vodovoda podsjećaju da je za potrebe priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem projektom predviđena izgradnja 3,2 km cjevovoda prečnika 500 mm na potezu od prekidne komore Tivat do Opatova.

"Po izgradnji ove sekcije cjevovoda, građani Herceg Novog koji žive na rivijeri od Svete Neđelje do Zelenike će dobiti 130 litara u sekundi vode za piće iz sistema regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje. Za hercegnovski dio poluostrva Luštica opredjeljeno je 70 litara u sekundi, čime će se dodatno unaprijediti ambijent za realizaciju turističkih i drugih projekata na ovom veoma atraktivnom dijelu opštine Herceg Novi, čiju je realizaciju u velikoj mjeri ograničavao nedostatak vode za piće", navodi se u saopštenju.

Iako su se, kako su kazali, radovi odvijali u veoma specifičnim uslovima koji su u velikoj mjeri usporavali dinamiku radova, poput guste naseljenosti ovog područja, kao i potrebe obezbjeđenja radne snage koja raspolaže specifičnim znanjima, a koju je bilo veoma teško obezbijediti u uslovima koje je diktirala pandemija Kovid-19, ukupna stopa realizacije radova je 97%.

"Od ukupno 3030 m mašinskog iskopa kanalskog rova realizovano je 2995 m (preostalo je 35 m),što ukazuje na stopu realizacije od 98,8%. Progres radova na polaganju čeličnog cjevovoda iznosi 98,8%, a kada je u pitanju dio radova kojise odnose na betoniranje – nanošenje bitonosivog sloja je u cjelosti realizovano, dok stopa realizacije za postavljanje habajućeg sloja iznosi 89,6%", kazali su iz Regionalnog vodovoda.

Ističu da su uprkos posljedicama epidemije Kovid-19 u cjelosti ostvarili svoju osnovnu funkciju kontinuiranog snabdijevanja vodom za piće pet opština Crnogorskog primorja, uz veoma važan i održiv progres više razvojnih projekata koji se istovremeno realizuju u ukupnoj vrijednosti od 26 miliona eura, a koji se implementiraju uz saradnju i podršku Vlade Crne Gore i iz kreditnog aranžmana sa EBRD, kao i iz bespovratne pomoći EBRD i predpristupnih fondova Evropske unije.

"Na ovaj način, Regionalni vodovod ostvaruje svoju viziju koja pretpostavlja dostupnost vode svim građanima na Crnogorskom primorju i praćenje razvojnih potreba regiona. Iako je turistička sezona usljed pandemije Kovid-19 izostala, situacija po pitanju vodosnabdijevanja tokom ljeta je ukazala da se lokalna vodovodna preduzeća ne mogu osloniti na sopstvena izvorišta, što ukazuje na neospornu važnost sistema za regionalno vodosnabdijevanje. Na to ukazuju i konkretni podaci tako da je u 2020. godini isporučeno 9% posto više vode nego što je ugovoreno za 2020. godinu, a u januaru ove godine je do današnjeg dana isporučeno 39% više vode nego što je ugovoreno za ovaj period, odnosno 12% više nego što je isporučeno prethodne godine", zaključuje se u saopštenju Regionalnog vodovoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније