Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2021. 19:21   >>  19:29

CGO

"Pokrenuti pitanje odgovornosti AZLP"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apeluje na nadležne institucije, a posebno na Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), da preduzmu odgovarajuće sigurnosne mjere i politike povjerljivosti koje će garantovati da se lični podaci ne otkrivaju neovlašćenim stranama.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava, ističe da je godina koja je za nama je, po mnogo čemu, bila izazovna i pokazala je kapacitete institucija koje su vodile ključnu borbu sa opakim virusom, ali i, kako navode, onih koje treba da obezbijede, i u takvim okolnostima, poštovanje ljudskih prava i sloboda.

"Nesumnjivo najkontroverznija aktivnost bila je objavljivanje spiskova lica u samoizolaciji, shodno pozitivnom mišljenju Savjeta AZLP-a, na čijem je čelu Sreten Radonjić, a koja je bila suprotna međunarodnim standardima i crnogorskom pravnom okviru. Do danas, niko od članova Savjeta nije snosio odgovornost uprkos odluci Ustavnog suda o ukidanju odluke NKT-a o objavljivanju imena lica u samoizolaciji", piše u saopštenju Milaš.

AZLP je, navodi ona, demonstrirao nepoznavanje odredbi za koje ima ekskluzivno pravo tumačenja, ali i neažurnost u pitanjima koja su bila od javnog značaja u datom trenutku, kao što je, dodaje se, to bio slučaj sa izvršenim nadzorom na pogrešnoj adresi, u firmi CodePixel, iako se inicijativa CGO-a odnosila na drugu firmu.

"S druge strane, AZLP je postupala vrlo proaktivno u drugim slučajevima, kao što je to bio slučaj sa aplikacijom koalicije “Za budućnost Crne Gore“, protiv koje je pokrenut i prekršajni postupak zbog povrede zakona, čime je AZLP pokazala selektivnost i nedosljednost u svom radu. Sve ovo ukazuje da u Crnoj Gori ne postoji razvijena svijest niti znanje o značaju zaštitu ličnih podataka. Otvara se i pitanje: koliko je građana pod nadzorom i ko sve raspolaže ličnim podacima, a što može postati predmet ozbiljnih zloupotreba u budućnosti?", pita Milaš. 

Dodaje da je nesporno da je neustavnim i nezakonitim mišljenjem upravo AZLP pokrenuo lanac kršenja prava na privatnost, a što je svoju refleksiju imalo na brojne najavljene tužbe od strane građana i građanki Crne Gore.

"To, na žalost, nije dovelo do utvrđivanja odgovornosti u AZLP-u, pa CGO apeluje na novu parlamentarnu većinu da razriješi postojeći Savjet AZLP i izabere onaj kojeg će činiti nezavisna i stručna lica. CGO očekuje i da donosioci svih dosadašnjih brojnih nezakonitih odluka AZLP-a konačno snose odgovornost zbog takvih postupaka."

CGO apeluje na novu vladajuću većinu da uloži napor kako bi građani i građanke konačno uživali nivo zaštite ličnih podataka koji odlikuje demokratska društva.

"To uključuje, između ostalog, dosljedno poštovanje međunarodnih dokumenata i praksi u oblasti zaštite ličnih podataka, ali i uspostavljanje okvira za predstojeću primjenu Opšte uredbe Evropske unije o zaštiti ličnih podataka (GDPR) u čijoj se preambuli ističe da je zaštita ličnih podataka jedno od temeljnih ljudskih prava. Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka predstavlja prvi dokument koji na evropskom nivou uređuje obaveze država u odnosu na zaštitu podataka o ličnosti, a otvorena je za potpisivanje 28. januara 1981, pa se taj dan obilježava kao Evropski dan zaštite podataka o ličnosti", zaključuje se. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније