Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2021. 09:52 >> 09:59
6

21. JANUARA

Bjelica podnio ostavku, biće član UO UCG

Profesor Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica podnio je 21. januara ostavku na funkciju predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

On će, kako je objavljeno, ubuduće biti član Upravnog odbora UCG.

Cijeneći da se u posljednje vrijeme narušava prijeko potrebna saradnja bitnih činilaca u sistemu visokog obrazovanja Crne Gore, a želeći uspjeh u daljem napretku našeg univerziteta, Bjelica navodi da podnosi ostavku na funkciju predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

"To činim u  trenutku kada je Univerzitet Crne Gore najbolje pozicioniran od svog osnivanja, kada na svojim računima ima oko 15 milona eura iz sopstvenih aktivnosti, kada se nalazim među najboljim naučnicima svijeta iz svoje oblasti i kada sam na vrhu univerzitetske piramide u međunarodnoj prepoznatljivosti. Naravno, to činim danas, na dan kada sam pripremio sve materijale po svim tačkama Dnevnog reda i kada sam zakazao Redovnu sjednicu  UO UCG za 27. januar u 13 sati", navodi Bjelica u obrazloženju ostavke.

Vjerujem i da će, kako je rekao, predstojeći dani u susret održavanju ove sjednice otkriti mnoga lica: "Pa sam i zbog toga ovu ostavku pripremio u tajnosti, kako bih što više upamtio onih kakvi su bili prethodnih godina i decenija. Da ih i dalje pamtim takve".

"Rijetke su prilike kada čovjek potisne svoje emocije, a još rjeđe kada potiskuje svoja razmišljanja – nažalost, to se dešava upravo onda kada njegov spiritualni doživljaj okruženja nadjačava sve ono što uobičajena ljudska čula najčešće opažaju čak i kao stanje potpuno uspostavljenog reda i harmonije. Upravo sada moj pogled je negdje van nas, negdje gdje glasnost nadjačava akademski mir, gdje nema odgovora na pitanje ni 'šta se hoće', a još manje ni 'šta se može'", navodi on. 

Radeći po principu da je svaki čovjek u "obavezi da zasadi drvo ispod čije krošnje neće nikada uživati u hladovini", Bjelica kaže da se nije nadao da će doživjeti da će se upravo to "drvo" – Univerzitet Crne Gore, vrlo brzo razgranati u hiljadama kvadratnih metara prostora za nastavno-naučnu djelatnost, kao i ono koje će svojom “krošnjom” čuvati standard studenata i zaposlenih –  pouzdanih graditelja budućnosti Crne Gore.

"Takvo “drvo”, svojom vitalnošću, prije svih kvalitetom istraživačke djelatnosti i stabilnosti u finansiranju svoje misije na svim nivoima studija, vrlo brzo našlo se u “oku” međunarodne naučne javnosti ali i ove naše - domaće. I dok bi javnosti spoljašnjeg okruženja prepoznala i pomagala kvalitet našeg stalnog napretka, Univerzitet Crne Gore, kao jedan od najbitnijih, ali i najosjetljivijih djelova crnogorskog društva, podršku navedenom napretku u najvećoj mjeri gradio je i gradi na harmonizovanosti ciljeva i uzajamnog povjerenja svih struktura društva (naučnih, kulturnih, ekonomskih, političkih...)", navodi on-

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније