Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2021. 15:13 >> 15:14

ZAJEDNICA OPŠTINA

"Vlada dodatno centralizuje izgradnju objekata"

Zajednica opština, kao nacionalna asocijacija svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, izražava neslaganje i protest povodom najnovijih odluka Vlade Crne Gore, da se jedinicama lokalne samouprave oduzmu poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, čime se dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, navodi se u saopštenju.

Oni napominju da Vlada na predlog resornog Ministarstva, donosi ovakvu odluku samo mjesec i po dana nakon najave premijera u svom ekspozeu prilikom izbora nove Vlade – da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama, njihova veća funkcionalna i finansijska nezavisnost mora biti odlučnije sprovedena kako bi se obezbjedio ravnomjeran razvoj svih krajeva države.

“Upravo, u cilju bržeg razvoja procesa decentralizacije i unapređenja sistema lokalne samouprave, prepoznajući Zajednicu opština kao važnog partnera na tom planu, Vlada Crne Gore je 2006. a Skupština Crne Gore 2016. godine potpisala Sporazum o saradnji sa Zajednicom opština, kojim su dogovoreni oblici i mehanizmi saradnje i zajedničkog rada na ostvarivanju postavljenih ciljeva, o čemu je upoznato resorno Ministarstvo”, navode iz Zajednice.

Posebno zabrinjava, kako kažu, krajnje netransparentan način donošenja ovakve odluke, bez konsultacija sa onima kojih se te odluke tiču.

“Naime, suprotno potpisanom Sporazumu i uprkos činjenici da je nakon nezvanične informacije da se priprema ovakva odluka, Zajednica opština ukazala resornom ministru, da akt koji se planira donijeti se direktno tiče  položaja, prava i obaveza jedinica lokalne samouprave, te da je zakonska obaveza Ministarstva, da taj akt dostavi na izjašnjenje jedinicama lokalne samouprave i Zajednici opština”, navodi se u saopštenju.

Nažalost, proces konsultacija nije obavljen, a opštine su o sadržini odluke upoznate nakon njenog donošenja iz sredstava javnog informisanja, čime je, kako su naveli, grubo prekršen Zakon, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Sporazum o saradnji sa Vladom.

“Razlozi koji su navedeni za donošenje ovakve odluke su krajnje upitni i neutemeljeni u činjenicama, a praksa će vrlo brzo pokazati sve negativne posledice ovih odluka”, navodi se u saopštenju.

Podaci sa kojima raspolaže Zajednica opština pokazuju da su nadležni organi lokalne uprave u 2020. godini obradili 2807 zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova,  što ukazuje na obim poslova u ovoj oblasti ali i na  značajan broj stručnih kadrova u opštinama koji rade na ovim poslovima.

“Centralizovanjem ovih poslova i njihovim vraćanjem u nadležnost Minstarstva, znači da će jedan broj stručnih kadrova u opštinama koji su radili ove poslove ostati bez posla, dok će na drugoj strani dovesti do zastoja i kašnjenja u rješavanju zahtjeva zbog nedostatka kadrovskih kapaciteta u Ministarstvu da obavi višestruko uvećan obim posla”, kazali su iz Zajednice.

Negativne posljedice ovakvih odluka najviše će osjetiti građani kroz otežane uslove za ostvarivanje svojih prava u ovoj oblasti ali i opštine kroz znatno sužene mogućnosti njihovog razvoja.

“Pitamo Premijera: Da li je ovo ta najavljena decentralizacija?”, zaključili su iz Zajednice

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније