Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2021. 12:47 >> 12:47

BJELOPOLJSKA SELA

Po ljekove samo pješke ili na konjima

Hladni decembarski dani okovali su ledom put koji povezuje stanovnike Ponikvica, Stožera i Đatla sa Bliškovom, a dalje sa regionalnim putem Pljevlja-Slijepač most. Mještani kažu da je do njihovih domova nemoguće doći čak ni terenskim vozilima. Ivan Jelić uspio je da pješke dođe do susjednog sela Bliškova kako bi tamo preuzeo ljekove za roditelje i komšije.

"Prinuđeni smo da na konjima ili na leđima donesemo neophodne potrepštine jer od Bliškova se prema Ponikvicama ne može", ističe Jelić.

Njegov komšija Vuk Konjević kaže da su, tek što su odahnuli nakon čišćenja puta, kiša i niske temperature formirale ledenu pistu tako da nekoliko uspona na putu prema Ponikvicama i Stožeru nije moguće savladati ni teretnim vozilima.

"Riječ je o putu koji je prije nekoliko decenija asfaltiran na kojem su se vremenom , zbog nebrige, stvorili krateri pa kao takav osim u zmskom i ljeti predstavlja promlem", saopštava Konjević.

U pomenutim selima uglavnom su staračka domaćinstva pa je potreba za ljekarima sve češća,sa dolaskom zime dolaze i brige kako doći do njih jer ,zbog udaljenosti sela od magistrale i od opštinskog centra, snjegočistači kasno stižu pa je put često blokiran nanosima snijega ili okovan ledom kao što je to slučaj proteklih četiri dana, ističu naši sagovornici.

Dodatne probleme gorštacima predstavljaju i česti nestanci električne energije koji ujedno znače i prekid telefonskih veza, a šta to znači za mještane samo oni znaju. Apeluju na opštinske službe da preusmjere mašine prema selima u višim predjelima, sobzirom da na gradskom i prigradskom području snijega više nema, kao bi sei ta područja deblokirala. Podsjećaju da su pored snjegošistača potrebni i posipači soli kako bi se razbile naslage leda.

Stanovnici ovih područja brinu i zbog najvljenih novih sniježnih padavine koje ukoliko padnu na postojeći led mogu da ih „zatvore“ do proljeća.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније