Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

24. 01. 2021. 15:57 >> 20:45
1

SVI ĐACI U ŠKOLAMA

Živu riječ ništa ne može da zamijeni

Nakon sedmice onlajn nastave, sve bjelopoljske škole od sjutra će ponovo otvoriti vrata za učenike svih razreda. Za redovno pohađanje nastave, odlučili su se, kažu, zato što živu riječ i znanje usvojeno u učionici ništa ne može da zamijeni. Određeni broj časova i dalje će se održavati onlajn, uz povremene provjere znanja u školama.


Učenici svih bjelopoljskih škola od ponedeljka će ponovo u đačke klupe. Po preporukama Ministarstva prosvjete rukovodioci obrazovnih ustanova u tom gradu odlučili su se za redovnu nastavu, uz obavezno poštovanje svih epidemioloških propisa.

"Ostaće da od prvog do šestog razreda dolaze u prvoj smjeni, sedmi, osmi i deveti razred će dolaziti u drugoj smjeni. Ministarstvo je sugerisalo da, kada se odlučimo za jedan model, to ne mora biti situacija takva da se držimo tog modela do kraja. Jednostavno, ako takav model možemo da održimo i ako funkcioniše onda ćemo ići do kraja, a ako ne, možemo i u hodu da modifikujemo”, kazao je direktor OŠ "Risto Ratković" Sreto Pavićević.

Novom izazovu pred kojim su se našli prosvjetni radnici nije lako odgovoriti, ali će se, kažu, truditi da djeci pruže najbolje, jer živu riječ i nastavu u učionici ništa ne može da zamijeni. U većini škola će se obrazovni sadržaj za vještine održavati online, kako bi uspjeli da se uklope u preporučeni fond časova.

“Tu mora doći do nekih korekcija, zato jednostavno ne možemo kompletan sedmični fond časova, da kažem, upakovati u tih 20 časova sedmično, koliko je predviđeno. Vještine se takođe moraju makar povremeno održavati u učionici kako bi nastavnici mogli da provjere i da dobiju znanja učenika i da dobiju te povratne informacije”, dodao je Pavićević.

I u Gimnazija Miloje Dobrašinović počeće sa redovnom nastavom.

“Imamo mogućnost da boravak u ustanovi organizujemo u četiri smjene. Ovakva organizacija usvajanja znanja odgovara i nastavnicima, a i učenicima jer interakciju redovnu ne može zamijeniti online nastava”, kazala je direktorica Gimnazije "Miloje Dobrašinović", Ajsela Madžgalj.

Da bi izašli u susret potrebama svih učenika, nastavni kadar da će u školi boraviti gotovo cijelog dana. Usklađeni su i rasporedi časova i sve je spremno za povratak đaka u klupe.

“Učenike prvog, drugog i trećeg razreda nastavu realizovati sa najviše četiri časa dnevno, dok će se pojedini časovi izborne nastave i fizičkog, likovnog i muzičkog vaspitanja organizovati online. Učenici četvrtog razreda će imati šest časova dnevno, pošto su oni ipak maturanti, završna godina. Potreban im je veliki broj časova”, dodala je Madžgalj.

I u ostalim osnovnim i srednjim školama u Bijelom Polju 25.januara počeće redovna nastava. Brojna odjeljenja su podijeljena u dvije grupe, zadovoljeni su i prostorni kapaciteti, a učenici i nastavnici će, kao i do sada, morati strogo da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Milica Sekulić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније