Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2021. 13:18 >> 13:16
2

NAGRADA BURZANU

"Novinarstvu potrebno etičko pročišćnje"

Nagradu za životno djelo ”Crnogorac” uglednom novinarskom veteranu Danilu Burzanu, uručio je na Cetinju gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

Kašćelan je poručio da ,,novinarska i ljudska biografija Danila Burzana može služiti za ponos Crnoj Gori i nauk generacijama novinara koji dolaze, jer je to primjer kako se služi istini i pravdi i svojoj zemlji”.

Povodom 150 godina crnogorskog novinarstva, u znak sjećanja na prvi broj lista “Crnogorac” na Cetinju je, uz poštovanje preventivnih mjera, održana skromna svečanost u organizaciji Društva crnogorskih novinara i Prijestonice.

"Tokom minule tri decenije političko-stranačkoga pluralizma,došlo je do naglog porasta broja medija,radio i televizijskih stanica,a množe se svakodnevno i portali...Ta ekspanzija,sudeći po njenim rezultatima,postala je vrsta biznisa,što značajno utiče i na samu suštinu medija,odnosno novinarske profesije”, istakao je Danilo Burzan.

Kaže da smo od nekadašnjeg klasičnog novinarstva, polako stigli do toga da se u tim i takvim medijima ne uvažava Kodeks, pa oni postaju svojevrsna “medijsko-politička estrada”.

“Zato je prestrojavanje naših medija i medijskih poslenika nužno, jer će crnogorsko novinarstvo napredovati samo ako doživi etičko pročišćnje, ako suzbije i odstrani podaništvo, dvoličnost, amaterizam, ali i strah od egzistencijalnog opstanka. Drugim riječima novinarstvo mora da se zalaže za kvalitet, ili makar da pomogne dominaciju znanja,profesionalne hrabrosti i etike”, kazao je Burzan.

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film o istoriji crnogorskog novinarstva “I sam u gori istinu zbori” čiji su autori prof.dr Mirko Jakovljević i Dragan Mitov Đurović.

“Kroz duge i uspješne godine trajanja Danilo –Daro Burzan,doajen crnogorskog novinarstva i profesionalne riječi, odan principima i vrijednostima izvornog zanata, čovjek je istine, vječne novinarske riječi i uzusa, stručnog i kulturnog obrasca i nepisanog kodeksa koji je dio njegovog bića od samog početka bavljenja ovim važnim poslom za svako društvo”,rekao je predsjednik Žirija mr Željko Rutović,publicista i teoretičar medijske kulture.

On je kazao da Burzanova riječ, iza koje stoje decenije izuzetne posvećenosti novinarskoj profesiji, ima snagu, iako je izgovara tiho, nenametljivo, ali uvijek uvjerljivo i kategorično.

“Od njega se učilo (i uči), a ko je htio da uči, imao je od koga i ima što učiti”, kazao je Rutović.

Ostale novinarske nagrade biće uručene na svečanostima u crnogorskim gradovima tokom godine koju je Upravni odbor Društva crnogorskih novinara,poštujući istoriju pisane i novinarske riječi proglasio za jubilarnu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније