Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2021. 20:26 >> 20:26
4

NA GROBLJE NA JASIKOVCU

Premješteni posmrtni ostaci beranskih muslimana

U Beranama je održana kolektivna dženaza povodom ukopa posmrtnih ostataka s nekadašnjeg velikog gradskog mezarja na kojem se danas nalazi gradska ulica, benzinska pumpa i autobuska stanica. Reis islamske zajednice Rifat Fejzić je kazao da je riječ o posebnom događaju koji svjedoči o teškom vremenu u kojem su živjeli muslimani ovoga grada, ali i o brisanju svih tragova islama i Muslimana tog kraja.

Reis Islamske zajednice, koji je predvodio dženazu, zatražio je oprost od umrlih jer ih muslimani nijesu uspjeli sačuvati na dostojanstven način.

"Da su posmrtnii ostaci pripadnika neke druge konfesije iz Berana, danas bi na mjestu na koje su pronađeni već bila crkva ili neki drugi vjerski objekat, a mi jedva smo uspjeli da organizujemo dženazu" , istakao je reis.

On je ukazao da je odluka postojeće lokalne vlasti da se muslimansko groblje da na upravljanje Opštini samo nastavak sistematskog višedecenijsko brisanje svih tragova koji podsjećaju na muslimane u Beranama.

"Odluka je uvod da se ponovo ovo desi i da naši nam unuci premještaju kosti na neka druga mjesta ili da neće moći ni to uraditi, već će nam kosti završiti na nekoj od deponija".

Reis je pozvao lokalnu vlast u Beranam da opet dobro razmisli "i da im ovi posmrtni ostaci treba da budu pouka da muslimansko mezarije treba da bude samo muslimansko i ničije više, kako se ovakve stvari nikada muslimanima u budućnosti ne bi ponovile.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније