Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2021. 14:40 >> 14:41

OMBUDSMAN

Status novinara ne odražava značaj uloge koju imaju u društvu

Povodom velikog i značajnog jubileja 150 godina od izlaska prvog broja lista "Crnogorac", Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore čestitao je 23. januar -Dan novinara Crne Gore svim medijskim radnicima, uz konstataciju da status novinara i dalje ne održava značaj uloge koji oni imaju u društvu.

"Ovakvi datumi uvijek su prilika da se, osim čestitki, upute i pozivi za unapređenje stanja u određenoj oblasti kao i da se ukaže na važnost novinarske profesije. Na osnovu domaćih i međunarodnih izvještaja, praćenja stanja i događaja u ovoj oblasti, stiče se utisak da status novinara i dalje ne održava značaj uloge koji oni imaju u društvu. Tokom prethodne godine nije učinjeno mnogo da bi se ova slika popravila, a medijska scena suočavala se sa slučajevima privođenja i hapšenja novinara, prijetnjama i uvredama kojima su izloženi zbog obavljanja svog posla, dominatno u onlajn sferi, kao i negativnim uticajem korona virusa na rad (koji je potvrdilo 86% zaposlenih anketiranih u okviru istraživanja Sindikata medija)", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Kako se dodaje, neriješeni slučajevi ubistva, pokušaja ubistava i napada iz prethodnog perioda, nesređen radno pravni status dijela zaposlenih, zabrinjavajuća finansijska situacija u većini lokalnih javnih emitera, uz izraženu podijeljenost medijske zajednice ali i borbu sa lažnim vijestima- već izvjesno vrijeme usporavaju očekivani napredak.

"I pored problema na koje ukazuje i sama novinarska profesija, njeni pripadnici, ipak, su bili istaknuti u prvim redovima angažovanosti i rizika u periodu pandemije, kada smo imali naglašenu potrebu svih građana za pouzdanim i pravovremenim informisanjem. Ono što je takođe potreba svih članova demokratskih zajednica jeste novinarstvo lojalno građanima i pravilima struke, što je najjednostavniji put za jačanje profesionalnog povjerenja i kvaliteta rada. U kontinuitetu ukazujemo i na važnu ulogu odnosno moć medija da utiču na kreiranje atmosfere u društvu kada je javnost oštro podijeljena po određenim pitanjima i tu, iz ugla zaštite i unapređenja ljudskih prava, očekujemo dodatan doprinos podsticaju tolerancije, kulture dijaloga i jačanju demokratskih kapaciteta zajednice", naglašava se u saopštenju.

Na kraju, podsjećaju i na obavezu svih nosilaca javnih ovlašćenja da moramo učiniti sve kako bi stvorili pretpostavke za nesmetan rad novinara, osigurali njihovu bezbjednost i nezavisnost, ali i budemo spremi da podnesemo kritiku i kontrolnu ulogu medija a time i učinimo transparentnim svoj rad, na dobrobit svih građana/ki Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније