Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

21. 01. 2021. 21:50   >>  21:50

OSVAJAČI MEDALJA

Sportisti podržali inicijativu za ocjenu ustavnosti

Udruženje za edukaciju, posredovanje i zaštitu prava i interesa crnogorskih sportista Perspektiva predalo je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe člana 139 Zakona o sportu sa članom 147 Ustava Crne Gore.

Inicijativu je potpisima podržalo 20 sportista, osvajača medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima.

"Navedenom i osporavanom odredbom člana 139 Zakona o sportu, mi sportisti sa statusom - Vrhunski sportista - Sportista sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom, retroaktivnom primjenom te odredbe smo diskriminisani i dovedeni u neravnopravni položaj, a naši sportski rezultati se na najgrublji način omalovažavaju", piše u inicijativi.

Navodi se da su primjenom te odredbe uskraćeni i sportisti koji su proglašavani za najbolje u Crnoj Gori i bivšoj SFR Jugoslaviji, u izboru tadašnje SOFK-e.

Uredbom je predviđeno da se svim sportistima, koji do stupanja na snagu novog Zakona o sportu ne dolaze iz sportova koji su na programu olimpijskih igara, naknade smanje na polovinu prosječnog ličnog dohotka.

U grupi tih sportistima najbrojniji su karatisti, među kojima ima višestrukih evropskih šampiona, kao i desetak osvajača medalja na kontinentalnim i svjetskim šampionatima.

Višestruka šampionka Evrope i srebrna sa Svjetskog prvenstva, Katarina Rolović-Vukčević ranije je u obraćanju javnosti ocijenila da je Ministarstvo sporta smanjenjem naknade vrhunskim sportistima povrijedilo zakon jer je ukinulo stečeno pravo i da smatra da se to kosi sa Ustavom Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније