Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

21. 01. 2021. 07:16 >> 07:16

ORGANIZACIJA NASTAVE

Manjak prostora u školama glavni izazov

Iako suočene sa problemom ograničenih prostornih kapaciteta, najveće podgoričke osnovne škole koje upisuju znatno više učenika od broja za koji su projektovane, kombinacijom smjena, uz korigovanje rasporeda i značajan napor nastavnika, nastojaće da od sljedećeg ponedjeljka obezbijede uslove da najveći broj učenika nastavu prati iz školskih klupa, piše Pobjeda.


Direktorica OŠ "Radojica Perović" Mirjana Bošković ističe da je s obzirom na ograničene prostorne kapacitete bilo izuzetno teško prilagoditi model i ispuniti očekivanja roditelja koji su tražili da što više djece krene ponovo u školu.

Ova škola broji 1.727 učenika, raspoređenih u 62 odjeljenja i raspolaže sa 29 učionica i kabineta.

"Vodeći se isključivo interesima djece, nastavničko vijeće se opredijelilo za model nastave koji podrazumijeva uključivanje svih učenika od prvog do devetog razreda u nastavni proces u školi, s tim što će učenici četvrtog i petog razreda pratiti nastavu naizmjenično jedne nedjelje u školi, a jedne onlajn. Učenici svih ostalih razreda nastavu će pratiti u školi, a odjeljenja će biti podijeljena u dvije grupe", kazala je Bošković.

Nastava u školi, pojašnjava direktorica, odvijaće se u dvije smjene, po prilagođenom rasporedu časova, dok će odjeljenja biti podijeljena u dvije grupe od po najviše 17 učenika.

"Časovi će trajati po 30 minuta, s pauzom za veliki odmor od 10 minuta. Maksimalan broj časova je četiri, a za učenike prvog, drugog i trećeg razreda po tri. Prva smjena počinje sa radom u 7:30 časova kada će nastavu pohađati učenici 3, 4. i 5. razreda. U osam sati nastava će počinjati za prvake i tri odjeljenja drugog razreda. Druga smjena počinje u 13 časova kada će nastavu pohađati učenici 6, 7, 8, i 9. razreda. Nastava u drugoj smjeni završava se u 18:05 sati", precizirala je Bošković.

Ona je naglasila da je ovakav model izvođenja nastave dodatno opterećenje za nastavnike.

Za isti model izvođenja nastave opredijelila se i OŠ "Oktoih". Prostorni kapaciteti škole na Zabjelu inače su nedovoljni da bi se u 21 učionicu smjestilo 1.200 učenika, od ukupno 1.630 koliko pohađa školu (pet je specijalizovanih učionica za prvi i drugi razred).

"Jedini razlog zbog kojih biramo ovaj model su naši učenici. Želimo da im omogućimo pravo na redovno školovanje, vraćanje radnim obavezama, radnim navikama, druženju, socijalizaciji, vraćanju osmijeha na lice jer su se djeca promijenila, uozbiljila, udaljila jedna od drugih", navela je direktorica škole Mirjana Radulović.

Ona ocjenjuje da je i prosvjetnim radnicima lakše da nastavu izvode neposredno u učionici, jer svi nemaju tehničkih mogućnosti ni afiniteta za izvođenje onlajn nastave.

Ona je istakla da nastavnici u toj školi neće raditi više nego što im je norma.

Prva, jutarnja smjena u OŠ ,,Oktoih“ počinjaće u 7:30 za 6, 7, 8. i 9. razred, maksimalno četiri časa sa polovinom odjeljenja (15 učenika). Nakon toga dolazi druga polovina istih razreda i odjeljenja, a prva smjena se završava u 12:30. Druga smjena počinje u 13:30 sati (3, 4. i 5. razred), nastava se odvija po istom principu, a završava se u 18 sati. Prvi i drugi razred nastavu pohađa u jutarnjoj smjeni, u specijalnim učionicama i po istom principu.

OŠ "Pavle Rovinski" primjenjivaće drugi model organizovanja nastave, koji podrazumijeva svakodnevni boravak učenika mlađih razreda u školi, uz najviše tri časa dnevno i naizmjenični sedmični boravak u školi učenika od 4. do 9. razreda.

Po tom modelu, jedne sedmice jedna grupa odjeljenja navedenih razreda nastavu će pratiti u učionicama (četiri časa po 30 minuta), a druga grupa od kuće - onlajn. Škola broji 1.611 učenika, raspoređenih u 62 odjeljenja, a direktorica Dijana Laković napominje da je ovo početni model, predložen na osnovu trenutne epidemiološke situacije, te da će on eventualno biti korigovan u skladu sa situacijom.

"Veoma smo zainteresovani da se uskoro svi učenici vrate svakodnevnom pohađanju nastave u školi. Zato i krećemo opreznije, kako bismo što bezbjednije prošli još uvijek rizičan period, kako po zdravlje učenika i njihovih porodica, tako i po zdravlje nastavnika. Naravno, važno je voditi računa i o opterećenju nastavnika, pa Nastavničko vijeće smatra da je u ovom momentu održiviji model za koji smo se opredijelili", kazala je Laković.

Ovaj model biće primjenjivan i u najbrojnijoj gradskoj školi "Štampar Makarije", koju pohađa čak 1.820 učenika u 67 odjeljenja.

"Pošto je OŠ 'Štampar Makarije' najbrojnija, bićemo prinuđeni, s obzirom na ograničene prostorne mogućnosti i složenost situacije, da primijenimo drugi model", navela je direktorica škole Nataša Vlahović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније