Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 01. 2021. 13:37 >> 13:43

INJAC - PRESKER

Unapređenje saradnje u cilju nadogradnje sistema

Saradnja Crne Gore i Republike Slovenije uvijek je bila od posebnog značaja na putu realizacije crnogorske reformske i integracione agende, istakla je ministarka odbrane Olivera Injac, tokom sastanka sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregorom Preskerom i izaslanikom odbrane kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom.

Iskazavši zadovoljstvo susretom, ministarka Injac naglasila je da su Crna Gora i Republika Slovenija države koje tradicionalno njeguju bliske prijateljske odnose, uključujući i odličnu saradnju u regionalnim inicijativama.

Posebno je naglasila ulogu Slovenije u sveobuhvatnom napretku regiona, imajući u vidu njeno aktivno zalaganje za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Injac je izrazila zadovoljstvo uspješnošću zajedničkog doprinosa Vojski dvije države u Multinacionalnoj borbenoj grupi u Letoniji u okviru Ojačanog prisustva na istoku (eFP).

Ministarka je ukazala na važnost daljeg unapređenja sadržajne bilateralne saradnje, kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, zajedničkih obuka, kao i u okviru regionalnih inicijativa. S tim u vezi, Injac je izrazila zadovoljstvo pozivom slovenačkog kolege da posjeti Sloveniju, uz očekivanje da će sastanak doprinijeti jačanju savezničkih veza u okviru sistema kolektivne bezbjednosti, kao i regionalnoj stabilnosti.

Ambasador Presker uputio je srdačne čestitke ministarki Injac na imenovanju na funkciju ministra odbrane i istakao da su Crna Gora i Republika Slovenija razvile zavidnu odbrambenu saradnju koja doprinosi uspješnoj nadgradnji oba sistema.

Presker je naglasio da Republika Slovenija ostaje posvećena razvoju sveukupnih odnosa sa Crnom Gorom, što podrazumijeva i blisku saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga.

"Presker je dodao i da su novi bezbjednosni izazovi sa kojima se svi saveznici susreću, prilika za iznalaženje inovativnih rješenja kroz aktivnu i koordinisanu saradnju. Presker je, takođe, ukazao na važnost ustupanja podmornice tipa P-911, koja danas predstavlja značajan muzejski eksponat u Sloveniji", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније