Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 01. 2021. 10:51 >> 10:52

POZIV UPRAVE OHRABRUJUĆI

"Ozon" uputio predloge za unapređenje rada NPCG

Ekološki pokret "Ozon" uputio je predloge u cilju unapređenja efikasnosti rada Nacionalnih parkova Crne Gore, a na poziv novoimenovane predsjednice Upravnog odbora tog javnog preduzeća.

Ekološki pokret "Ozon" uputio je predloge u cilju unapređenja efikasnosti rada Nacionalnih parkova Crne Gore, a na poziv novoimenovane predsjednice Upravnog odbora tog javnog preduzeća.

Kako ističu u saopštenju, vjeruju da je ovaj vid proaktivne komunikacije koju je inicirala Jočić, ohrabrujući, naročito za one organizacije civilnog društva koje su konstruktivnim kritikama i netolerantnom odnosu prema nepravilnostima koje su bile prisutne u kontinuitetu u predhodnom periodu.

"Ekokriminal uzeo je maha i višedecenijski problem je svih nacionalnih parkova, a bahato ponašanje bivših rukovodilaca, bilo je nepremostiva prepreka za argumentovan dijalog sa onima koji radom na terenu pokušavaju zaštiti javni interes. Nacionalni parkovi su važan segment procesa nacionalnog brendiranja ekološke države Crne Gore, koju smo inicirali, a aktuelna izvršna vlast prepoznala kao razvojnu šansu i zato ćemo pokušati dati doprinos da se najvrijedniji prirodni resursi tako i doživljavaju", smatra Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta "Ozon".

U toj NVO smatraju da trena napraviti organizacioni redizajn JPNPCG, osavremeniti organizacionu strukturu NPCG, sa akcentom na osnaživanje Službe zaštite, kao vitalno važnog sektora, kao i transparentost, naročito u kontekstu informisanja javnosti o stanju na terenu i aktivnostima koje se realizuju.

"Smatramo da je potrebno učešće predstavnika civilnog društva u Upravnom odboru NPCG ili formiranje posebne komisije sa predstavnicima civilnog društva kojoj će biti omogućen kontinuirani građanski monitoring i komunikacija sa javnošću, što je evropska dobra praksa. Potrebna je javna kampanja u cilju podizanja povjerenja građana u NPCG. Višegodišnje loše upravljanje stvorilo je loš imidž preduzeća u javnosti, što se odražava i na odnos prema ovom važnom prirodnom resursu, što potvrđuju brojne organizacije koje su radile istraživanja o ovoj problematici. Smatramo da je potrebno iskoristiti godinu obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, osmisliti tematsku kampanju i razviti odgovarajuću infrastrukturu, građanima Crne Gore omogućiti da po simboličnoj cijeni koriste usluge u svim nacionalnim parkovima, a mještanima obezbjediti besplatan pristup", dio je predloga "Ozona".

Kako ističu, potrebno je uraditi i studiju procjene rizika sa planom sanacionih i zaštitnih mjera za sve parkove.

Predlažu i organizovanje sastanaka sa organizacijama koje djeluju u NP Prokletije.

"Smatramo da je potrebno organizovati sastanak sa organizacijama koje gravitiraju i djeluju unutar NP Prokletije, po mogućnosti i terensku posjetu. Loši vremenski uslovi i udaljenost od Podgorice, svakako predstavlja otežavajuću okolnost, ali vjerujemo da ćete prepoznati važnost konkretne komunikacije", naglašavaju u NVO "Ozon".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније