Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 01. 2021. 21:04 >> 21:04
1

ODBOR TRAŽI RASPRAVU

"Opreznije mijenjati Zakon o visokom obrazovanju"

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak neće povući predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojim traži da se promijeni način izbora imenovanja rektora. Bošnjak smatra da se time ne narušava autonomija Univerziteta Crne Gore, dok Senat tvrdi suprotno. Predsjednik skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović kaže da će na raspravu pozvati predstavnike Univerziteta, Studentskog parlamenta i Sindikata koji bi iznijeli i svoja mišljenja o izmjenama Zakona.

Senat Univerziteta Crne Gore zatražio je da skupština povuče predložene Izmjene zakona o visokom obrazovanju jer urušavaju autonomiju univerziteta. Poslanica Branka Bošnjak kaže da to neće da uradi. Transparentnost izbora rektora, kaže Bošnjak, ne urušava autonomiju, već dovodi do depolitizacije Univerziteta Crne Gore.

“Sam način podnošenja prijedloga izmjena nije u skladu sa poštovanjem autonomije univeriteta, znači niko od predstavnika univerziteta nije pozvan kao konsultant ili saradnik na usaglašavnje datog prijedloga izmjena”, kazao nam je Veselin Mićanović , prorektor Univerziteta Crne Gore i član Senata.

“Meni je po malo zabrinjavajuće da zvanično Senat Univerziteta ne zna šta je autonomija, jer UCG ima autonomiju za nastavu, plan i program, i ljude koji će da izvode nastavu, ali nema autonomiju kad se tiču finansija pa sad oni mogu da rade šta hoće”, istakla je Bošnjak.

Predsjendik Odbora za prosvjetu, nauku, kutruru i sport Damir Šehović kaže da je Zakon o visokom obrazovanju sistemski, i da je prije dvije godine usklađen sa evropskom praksom, pa bi ga trebalo opreznije mijenjati.

“Da govorimo o samo suštini, moram da kažem da mi se ne čini da je cjelishodno rješenje da iz procesa odlučivanja o tome ko će biti na čelu UCG isključujemo stručne saradnike, studente i neakademsko osoblje”, navodi Šehović.

Bošnjak smatra da je transparentnije kada o izboru rektora odlučuju svi redovni i vanredni profesori i docenti, nego određeni broj ljudi. Senatu je ipak prihvatljiviji dosadašnji model na kojem se o kandidatima nakon konkursa odlučivalo prvo na Senatu pa Upravnom odboru.

“Senat daje predlog izmjena Upravnom odboru, na Upravnom odboru se tajnim glasanjem vrši izbor rektora i u toj proceduri su prisutni članovi akademske zajednice, zatim predstavnici studenata,predstavnici neakademskg osoblja i naravno ne treba zaboraviti predstavnike vlade”, naglašava Mićanović.

“Mislim da sam predložila demokratičan model”, poručuje Bošnjak.

A da bi o rektoru trebalo da odlučuju i studenti smatraju u Senatu. To podržava i Šehović.

“U slučaju da bi oni voljeli baš da budu uključeni možemo da napravimo kompromis, da se napravi izborna jedinica, da se zna ko je dobio glas studenata univerziteta”, kazala je Bošnjak.

Kako bi se čulo šta o svemu misle studenti, sindikat i članovi univerziteta, Šehović će ih sve pozvati kada se o izmejnama zakona bude raspravljalo na odboru.

”Jer vjerujem da tek kada čujemo mišljenje svih strana možemo donijeti kvalitetnu i cjelishodnu odluku koja je u interesu visokog obrazovanja i kvaliteta i studija, ali i koja je ju interesu studenata”, naveo je Šehović.

“Tražim da dođu predsjednik Upravnog odbora i rektor Univerziteta, a ne da šalju neke drge izaslanike,i da se vidi ko nama vodi univerzitete”, dodaje Bošnjak.

Kao i svaka priča i ova ima dvije strane. jedna bi da zadrži trenutna pravila jer su, kako kažu, tako zatvorili evropsko poglavlje koje se tiče obrazovanja. druga strana bi da se stvari mijenjaju, jer je kako smatra Bošnjak neophodno da demokratija konačno zauzme počasno mjesto na Univerzitetu Crne Gore.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније