Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 01. 2021. 14:33 >> 14:33
1

"OKTOIH" ZA BOŠKOVIĆ I VLAHOVLJAK

Uspjeh samo uz produbljivanje sopstvenih znanja

Prosvjetni radnici su tu da preko jako odgovornog poziva budu uvijek otvoreni za produbljivanje sopstvenih znanja i vještina, s neprestanom željom da ih prenesu budućim naraštajima, a jedna od tajni profesorskog rada je i u tome da profesori razviju sposobnost da tokom cijelog radnog vijeka ostanu učenici, poručile su dobitnice nagrade "Oktoih" za 2020. godinu, Snježana Bošković, profesorica istorije u OŠ "Olga Golović“ (Nikšić) i Ermina Vlahovljak, profesorica francuskog jezika u OŠ "Salko Aljković“ (Pljevlja) sa današnje dodjele priznanja u Vili "Gorica".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ministarka Vesna Bratić je prilikom dodjele nagrada istakla da se ovo najveće državno priznanje u oblasti prosvjete dodjeljuje onima koji imaju najplemenitiji zadatak - da prosvjećuju i obrazuju mlade naraštaje.

"Kao dugodišnji univerzitetski profesor i sama sam prošla putevima kojima svakodnevno idu prosvjetni radnici. I znam da su puni i izazova, ali i malih i velikih dragocjenih pobjeda. Pored toga što prenose znanje, prosvjetni radnici i vaspitavaju, grade sistem vrijednosti i društva u svojoj učionici, pripremaju za društvene i životne uloge. Upravo takvi profesionalci su Snježana Bošković i Ermina Vlahovljak, ovogodišnje dobitnice 'Oktoiha'", kazala je Bratić.

Predsjednik žirija prof. dr Boban Melović obrazložio je odluku žirija istakavši da su dobitnice ovogodišnje nagrade ispunile sve kriterijume koji su ih i preporučili za ovo vrijedno priznanje.

"Izuzetne pedagoške sposobnosti, visok stepen posvećenosti, konkretni i respektabilni rezultati, razumijevanje uloge obrazovanja i škole za napredak društva čine profesorice Bošković i Vlahovljak dostojne nagrade koje su dobile. One su prepoznale značaj svog poziva i odlučile da ono jedino vrijedno što čovjek ima – znanje, misao i ideju prenesu na svoje učenike. Pomagale su svojim đacima da pripreme lekcije, ali i da se pripreme za dalji život“, rekao je Melović.

Profesorica Vlahovljak je izrazila zadovoljstvo što se, kako je kazala, našla u društvu rijetkih koji su dobili ovu najsjajniju nagradu u prosvjeti.

"Svako od nas kao pojedinac daje svoj doprinos, a mi, prosvjetni radnici, smo tu da preko našeg jako odgovornog poziva budemo uvijek otvoreni za produbljivanje sopstvenih znanja i vještina, s neprestanom željim da ih prenesemo budućim naraštajima. 'Znanje je polje, ali ako nije preorano, ni obrađivano, neće biti ni požnjeveno'. A znanje je ono što uvijek ostane u nama, što nikada nećemo izgubiti. I to je ono što sam pokušavala da prenesem svim generacijama mojih učenika, kojima sam, po njihovim riječima, bila uzor“, poručila je Vlahovljak.

Profesorica Bošković je istakla da je tajna profesorskog rada u tome da profesori razviju sposobnost da tokom cijelog radnog vijeka ostanu učenici.

"Cjeloživotno učenje je nešto što nas vodi do uspjeha i cilja. Imala sam sreću da pohađam veoma kvalitetne obuke u zemlji i inostranstvu koje su me motivisale i podučavale da unaprijedim svoj rad u nastavi. Prenijeti učenicima entuzijazam i želju za stalnim napredovanjem i učenjem je veliki i važan zadatak prosvjetnog radnika", kazala je Bošković.

Ove godine na Konkurs je pristiglo 19 prijedloga. Državna nagrada "Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda. 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније