Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 01. 2021. 12:29   >>  12:54 3

ISTRAŽIVANJE ASK-A

"Korupcija najzastupljenija u državnoj upravi"

Građani, njih 27 odsto, smatra da je korupcija najzastupljenija u državnoj upravi, a u zdravstvenom sistemu 14,9 odsto, te se prvi put našao na drugom mjesto po tom kriterijumu.

To je pokazalo istraživanje Agencije za sprečavanje korupcije o stavovima javnosti o korupciji i upoznatosti sa radom ove ustanove koje je agencija DeFacto Consultancy obavila u decembru prošle godine, na uzorku od 1.600 ispitanika.

Predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović kazao je da su zadovoljni istraživanjem, navodeći da raste broj ispitanika koji su čuli za Agenciju – procenat je veći za 15,6 odsto u odnosu na 2016.

“Svi parametri vezani za rad Agencije su porasli i građani i javnost su prepoznali jako dobar rad ove ustanove”, rekao je on.

Istraživanje je pokazalo da samo 20 odsto ima pogrešno mišljenje da je posao Agencije da krivično goni za slučajeve korupcije.

Na pitanje kome bi prvo prijavili korupciji, 64,1 odsto građana reklo je da bi se obratili Agenciji.

“Imamo trend rasta od skoro 15 odsto. To je impresivan rezultat”, rekao je on.

Na pitanje koliko je Agencija dala doprinos jačanju transparentnostI upotrebe javnih resursa i finasniranja političkih subjekata tokom izbornih kampanja, čak 73,4 odsto grđaana odgovorilo je potvrdno.

Provjeriće imovinski karton premijera

Nakon predstavljanja rezultata predstavnici Agencije su odgovarali na pitanja novinara, te je direktorica Agencije Jelena Perović na pitanje Pobjede u kojoj je fazi predmet u sklopu kog istražuju zaduživanje države od 750 miliona eura, kazala da su uputili poziv premijeru Zdravku Krivokapiću na izjašnjenje, te da je on dostavio to ministru finansija Milojku Spajiću.

“Očekujemo izjašnjenje i nakon toga ćemo javno objaviti zapažanje i dati eventualno preporuku”, rekla je ona, dodajući da to nije jedini postupak, te da ih je u radu 59 gdje istražuju da li je povrijeđen javni inetres.

Na novinarsko pitanje da li će provjeriti imovinski karton premijera zbog navoda da nijesu tačni podaci koje je predočio, Perović je potvrdno odgovorila, dodajući da to čine za sve one koji predaju imovinski karton.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније