Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

14. 01. 2021. 20:04 >> 20:35

ZOGOVIĆ

"Prijedlog NVO o RTCG nije dobro rješenje"

Inicijativa Media centra, Centra za istraživačko novinarstvo i Instituta za medije kojom se od Vlade i Skupštine traže hitne izmjene Zakona o RTCG, a koje između ostalog predvIđaju povećanje broja predstavnika nevladinih organizacija, nije dobro rješenje ni za poslanike vlasti, ni za opoziciju. Iz DF-a predlažu da je najbolje broj članova Savjeta svesti na minimum, a nikako ga povećati, dok iz DPS- a tvrde da ne vide razlog zašto bi se uopšte mijenjao nedavno donijeti zakon o RTCG-u.

Svaka inicijativa koja će pomoći rješavanju problema, kako tvrdi predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogovoć zarobljenog Javnog servisa - dobrodošla je.

Dodaje ipak da prijedlog Media centra, Centra za istraživačko novinarstvo i Instituta za medije Crne, kojim se između ostalog traži da kandidate za članove Savjeta imenuju ovlašteni predlagači iz organizacija civilnog društva nije dobro rješenje. 

"Poenta priče po meni je rješavanje strukture savjeta koji upravlja RTCG-om i traženje novog modaliteta na način na način kako bi se isključili politički uticaj, ali ne na način kako je tio predstavio gospodin Đurović, nego potpuno drugačije," kaže Zogović.

Aktuelnim zakonom o RTCG, koji je usvojen u julu prošle godine, predviđa se da o izboru članova Savjeta odlučuje većina u administrativnom odboru. Zakon je tada dobio neophodnu podršku, jer je, kako tvrde u DPS-u u skladu sa svim medjunarodnim standardima.

"Ja sam član administartivnog odbora, ne pričam u ime odbora, pričam u lično ime i pričam za ono što se deilo u prethodnom sazivu. Ako jedan skupštinski organ sa ovlašćenima iz poslovnika sve uradi onako kako treba ne vidim razloga zašto bi neko na revanšistički način pokušao nešto da mijenja", kaže Luiđ Škrelja iz DPS-a.

 A zakon bi, kako smatraju u NVO sektoru trebalo mijenati da bi se eliminisao bilo kakav politički uticaj na Javni servis. Iz DF-a ne spore da su promjene nephodne, ali ne na predloženi način.

"Ja smatram da bi trebalo uvažiti neka uporedna iskustva zemlalja iz regiona, u kojima je broj ljudi iz Savjeta duplo manji nego što je to aktuelno stanje u savjetu RTCG-a i da taj broj treba svesti na 5 ili 7 članova Savjeta, a ne raditi ono što predlaže gospodin Đurović odnosno povećanje postojećeg broja savjeta", kaže Zogović.

Iz DPS-a napomnju da je svaka sugestija dobrodošla, ali, kažu, samo ona koja je u opštem interesu.

"Ako je njima stalo do toga pa da ukinimo političke partije i da ukinemo parlamentarni život u Crnoj Gori. Da sve prepustimo NVO sektoru. Ja nemam nišat protiv NVO sektora ali to je nezablježeno, dje postoiji to rješenje", kaže Škrelja.

Media centar, Centar za istraživačko novinarstvo i Institut za medije očekuju da Skupština pozitivno odgovori , te da se o njihovoj inicijativi za hitne izmjene Zakona o RTCG raspravlja na sjednici Skupštine najavljenoj za 20. januar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније