Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 01. 2021. 19:55 >> 23:09

NVO TRAŽE

Izmjenama zakona spriječiti politički uticaj na RTCG

Tri NVO inicirale su da se hitno izmijeni Zakon o RTCG na sjednici Skupštine najavljenoj za 20. januar. Goran Đurović iz Media centra tvrdi da traže izmjene prilikom izbora članova Savjeta, koje bi birao veći broj NVO predlagača kako bi se izbjegao politički uticaj na Javni servis. S druge strane, iz Savjeta Agencije za elektronske medije tvrde da članova civilnog sektora u Savjetu RTCG-a ima previše, te da je neozbiljno pomišljati o izmjenama skoro usvojenog zakona koji je u skladu sa standardima Evropske unije.

Neophodnost smjene Savjeta, menadžementa i, kako kažu u Media centru, neprofesionalih novinara u Javnom servisu, ne smije biti opravdanje da se primijeni, kako tvde, DPS-ov Zakon o RTCG -u koji je usvojen u julu 2020, a koji predvidja da većina u administrativnom odboru odlučuje o izboru članova Savjeta RTCG-a.

"Na taj način bi se dao legitimitet da se svaka naredna vlast po istoj proceduri bira članove savjeta ali i pravi partijske dogovore o izboru Generalnog direktora i urednika a to samo može udaljiti RTCG od njegove uloge Javnog servisa koji pripada svima", kazao je Goran Đurović iz Media centra.

Zato Media centar i institut za medije i Cin insistiraju da se zakon hitno izmijeni u dijelu biranja članova Savjeta kako bi članove predlagali ovlašćeni predlagači a ne partije u skladu sa svojim stranačkim interesima.

Predloženim izmjenama Zakona,traži se da umjesto poslanika, kandidate za članove Savjeta imenuju ovlašćeni predlagači iz organizacija civilnog društva, a predloženi su i pooštreni kriterijumi za ovlašćene predlagačeiz nevladinog sektora.

Iz Agencije za elektronske medije tvrde da za ove prijedloge oni ne čuju prvi put, te da ponavljaju što su već saopštili.

"Mi smo bili stava kad smo usvajvali ovaj zakon da je trenutno u postojećem zakonu 45 posto mjesta u Savjetu pripada NVO, mi smo mišljenja ds je to dovoljan broj i da bi svako dalje povećanje broja članova iz NVO dalo veliku prednost toj specifičnoj grupaciji, da bi oni na na taj način mogli da ostvaruju svoje političke interese", kaže Ranko Vujović, Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije.

A upravo to, tvrdi Vujović nijesu željeli prilikom izrade novog zakona o nacionalnom javnom emiteru. Na njemu je radilavelika radna grupa iz više resora, međunarodnii eksperti Savjeta Evrope, Evropske komisije i OEBS-a, a prijedlog zakona bio je i predmet šest monitoring ekspertiza Savjeta Evrope i EK u svim fazama izrade teksta.

"Mislim da bi stvarno sad mijenjanje tog zakona preko noći nešto što niti je ko ispitao , niti je ko to ispitao ili potvrdio oko toga. Kažem vam sad se favorizuje nevladin sektor, ne čitav , nego kad su ti predlozi u pitanu favorizuje se samo jedan mali dio NVO sektora", kaže Vujović.

Media centar, Centar za istraživačko novinarstvo i Institut za medije od vlasti zahtijevaju da se o njihovoj inicijativi raspravlja na sjednici Skupštine najavljenoj za 20. Januar.

"Očekujemo da će svi poslanički klubovi i skorijem roku odgovoriti na anšu inicijativu i pozitivno se odnijeti prenma predloženim izmjenama zakona", kaže Đurović.

"Mislim da je usvojen balans u postoiojećem zakonu i da nije realno očekivati da paralament bude samo neko ko statira u procesu izbora članova Savjeta. Ako se želi u potpunosti ukloniti utivcaj paralemntarnih partija i Parlamenta trebalo je onda verifikovanje članova Savjeta izmjestititi u neku drugu instituciju", istakao je Vujović.

Šta misle o inicijativi za izmjene Zakona o RTCG, koji je usvojen 27 jula 2020, nijesmo saznali ni od Delegacije evropske unije u Crnoj Gori, ali ni od ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније