Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 01. 2021. 15:49   >>  15:50 2

CGO

Uvid u bankarske račune da bude obavezan za sve funkcionere

Više od polovine članova Vlade nije dalo saglasnost za pristup bankarskim računima u okviru predatih imovinskih kartona, a na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) nije dostupan ni imovinski karton potpredsjednika Vlade, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

To, kako su kazali, nije očekivana praksa niti promjena koju je obećavana tokom predizborne kampanje od strane nove vladajuće većine.

"Činjenica je da Zakon o sprječavanju korupcije propisuje da javni funkcioner može radi provjere podataka iz izvještaja dati saglasnost ASK-u za pristup podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija u skladu sa zakonom kojim se uređuje bankarsko poslovanje. To znači da niko od sedam članova Vlade koji tu saglasnost nijesu dali nije prekršio zakon", naveo je saradnik na programima u CGO, Vasilije Radulović.

Međutim to, kako je dodao, isto tako znači da oni članovi Vlade koji su iskoristili mogućnost da uskrate saglasnost za pristup računu ulaze u kontradikciju sa proklamovanim principom transparetnosti rada Vlade.

"Na taj način imamo kontinuitet loše prakse prethodnih vlasti, koja je često i s pravom kritikovana od strane nekadašnjih opozicionara", navode iz CGO-a.

Stoga, CGO predlaže da se hitno pristupi izmjenama Zakona o sprječavanju korupcije u dijelu uslova za izbor članova Savjeta ASK-a kako bi se ovo tijelo ojačalo i imalo široko povjerenje, na što su, dodaju, ukazivali i ranije.

"Ali i u dijelu propisivanja obavezne a ne opcione saglasnosti podacima sa bankovnih računa jer se ovakvim pristupom obesmišljava kontrolna funkcija ASK-a. Iz razloga efektivne transparentosti i javnog interesa, uvid u bankarske račune treba učiniti obaveznim za sve javne funkcionere uz obezbijeđenje zaštite ovih podataka u skladu sa međunarodnim standardima kako ne bi bili zloupotrijebljeni", navodi Radulović.

Prema njegovim riječima, na političkoj ravni to je i pokazatelj koliko su javni funkcioneri spremni da njihovo zalaganje za transparentnosti primjene na ličnom primjeru a tu, na žalost, ni bivša ni sadašnja Vlada nije pokazala dovoljnu posvećenost.

"CGO ukazuje i na činjenicu da veliki broj poslanika, kako nove parlamentarne većine tako i opozicije, nijesu podnijeli imovinske kartone u zakonskom roku, odnosno 30 dana od dana stupanja na funkciju a što iz nepoznatog razloga ne kontroliše niti shodno reaguje ASK", navodi Radulović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније