Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 01. 2021. 14:37 >> 14:37

ASK

Mediji da na vrijeme dostave cjenovnik oglašavanja u kampanji

Subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje u Nikšiću dužni su da Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) dostave cjenovnik usluga u roku od deset dana od raspisivanja izbora, kazali su iz Agencije.

Oni su podsjetili da su, odlukom predsjednika Crne Gore od 5. januara, raspisani izbori za odbornike u Skupštini opštine Nikšić za 14. mart.

Iz ASK-a su upozorili da se cjenovnik usluga medijskog oglašavanja ne smije mijenjati u toku izborne kampanje.

“Subjektima koji ne dostave cjenovnik izbornog oglašavanja u skladu sa propisanim rokom zabranjeno je pružanje usluga medijskog oglašavanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja dužni da dostave Agenciji i ugovore koje su zaključili sa političkim subjektima u vezi sa izbornom kampanjom u roku od pet dana od zaključenja ugovora.

Kako su kazali iz Agencije, obaveza dostavljanja cjenovnika se odnosi na sve medijske subjekte na teritoriji Crne Gore koji pružaju usluge medijskog oglašavanja političkih subjekata.

“Odnosno emitere pružaoce AVM usluge koji su registrovani za radio i televizijsku djelatnost, i internetske publikacije kao medije čiji se sadržaj širi putem interneta (portali), bez obzira na to u kojoj opštini se izbori održavaju”, dodaje se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da će pažljivo pratiti izvršenje navedenih obaveza, kontinuirano davati obveznicima smjernice i mišljenja u vezi sa primjenom zakona, a u slučaju njegovog kršenja pokretati propisane postupke.

“Takođe, biće izvršena suštinska kontrola aktivnosti, prikupljenih i utrošenih sredstava političkih subjekata u kampanji, obezbijeđena puna transparentnost upotrebe javnih resursa i postupaće po svim prigovorima o sumnji u kršenje Zakona”, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su podsjetili da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje obaveze, ograničenja i zabrane za organe vlasti, političke subjekte, subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja i ASK u toku kampanje.

Oni su naveli da od dana raspisivanja izbora teku rokovi za organe vlasti da objavljuju i dostavljaju Agenciji izvještaje sa računa koje imaju u svom posjedu, izvode iz državnog trezora i analitičke kartice o potrošnji budžetske rezerve.

"Kao i podatke o raspodjeli socijalnih davanja, odluke o zapošljavanju i druge dokumente, u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u toku izborne kampanje”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je obaveza objavljivanja relevantnih podataka propisana na sedmodnevnom nivou, počev od danas.

“Obveznici su dužni da se pridržavaju zabrana i ograničenja propisanih Zakonom, a koje se između ostalog odnose na ograničenje zapošljavanja, ograničenja mjesečne potrošnje, zabranu korišćenja javnih prostorija pod uslovima koji nijesu jednaki za sve političke subjekte”, kazali su iz ASK-a.

Zakon, kako se navodi, propisuje obaveze i zabrane za političke subjekte kojima bude potvrđena izborna lista ili koji budu započeli izbornu kampanju prije potvrđivanja izborne liste.

“Koja se prije svega odnosi na otvaranje žiro računa, određivanje odgovornog lica, poštovanje propisanih izvještajnih rokova i ograničenja kod prikupljanja i trošenja sredstava”, kazali su iz ASK-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније