Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: Portal RTCG ]

12. 01. 2021. 07:59   >>  13:56 1

SAVOVIĆ

U igri nekoliko modela organizovanja nastave

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović rekao je da se u uslovima pandemije ne smijemo praviti da je stanje redovno, te da bi najbolje bilo da se nastava održava u učionicama u trajanju od 45 minuta. Očigleno je, smatra on, da će cijela školska godina proteći sa skraćenim časovima.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da će se, nažalost, ostvariti njihov strah da je ova školska godina manje više dovedena u pitanje sa odlaganjem početka u septembru.

"Na početku drugog polugodišta, naša je ocjena, vanrednim naporima prosvjetnih radnika, koji su ne pitajući za uslove pod kojima rade, izlažući se zdravstvenom riziku ostvarili sve zacrtane ciljeve i priveli polugodište uspješno do kraja", rekao je Savović.

I na početku ovog polugodišta, kako je rekao, imaju iste zahtjeve koje postavljaju Ministarstvu prosvjete, nauke i sporta.

"A to je da definišemo uslove pod kojima ćemo da uđemo u učionice mi i naši učenici. Plašim se da nije zrela ta atmosfera i da nijesmo došli do osnovnog načela vaspitno-obrazovnog procesa. Ne može se očekivati od samog ministarstva, pa ni od prosvjetnih radnika da oni definišu uslove i strategiju. To treba da radi čitavo društvo", smatra Savović.

U saznanju je, kaže, da je prema upravama škola upućeno nekoliko modela organizovanja nastave. 

"Treba imati na umu da u Crnoj Gori ima škola sa manjim brojem učenika, i dobro je što će te škole moći slobodno da izvode nastavu. Ali, za ostale škole su u opticaju dva modela. Jedan je da se izvodi nastavi pod striktnim nadzorom i primjenom zdravstvenih mjera. Da se rad organizuje u dvije grupe istog dana. Drugi je model je da se opet odjeljenja dijele u grupe, ali bi se nastava izvodila na nedjeljnom nivou. Jedne nedjelje bi išla jedna grupa, a druge nedjelje druga grupa", rekao je Savović.

Pozvao je na dogovor kako da se plati minuli prekovremeni rad prosvjetnih radnika, ali i da se dogovore za naredni period.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније