Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar ]

11. 01. 2021. 15:58 >> 16:01

RADULOVIĆ

Riješiti problem bolovanja zaposlenih u KCCG

Klinički centar Crne Gore (KCCG) uputiće Ministarstvu zdravlja inicijativu da se riješi pitanje bolovanja velikog broja zaposlenih u toj ustanovi, a kada je o budžetu riječ, ukoliko se ne obnovi ništa od opreme, potrebno je 88, a uz minimalna ulaganja 95 miliona eura godišnje.

To je saopštila direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović na radnom doručku sa novinarima crnogorskih medija.

Ona je kazala da je osnovni posao prethodnih dana bio da se reorganizuju određeni dijelovi koji se tiču kovid pacijenata.

„Ali smo istovremeno veoma insistirali na pokretanju tretmana nekovid pacijenata. To su osnovne stvari. Da li će neki menadžement da se promijeni ili ne, to je u ovom trenutku u drugom planu. Prvi plan je odraditi medicinski dio. Potrudili smo se da određene kapacitete bolnice pretvorimo potpuno u kovid dio, a drugi dio da relaksiramo u smislu nekovid pacijenata, jer i akutna i hronična oboljenja zahtijevaju što skoriji tretman“, istakla je Radulović.

Podsjetila je da je od 4. januara počela nadoknada propuštenih preglada ambulantnih pacijenata.

„Napravili smo presjek stanja i vidjeli da je bilo 41 hiljada pacijenata koji su čekali na ambulantni pregled. Ali moram da istaknem da se svake sedmice ipak pregledalo preko sedam hiljada pacijenata koji su upućivani sa naznakom-hitno. Takvi pacijenti nisu vraćani“, kazala je Radulović.

Pojasnila je da se trenutno, vikendima u dvije smjene, pregledaju pacijenti koji su zaostali u prethodna tri mjeseca.

Dodala je da hirurški zahvati počinju danas.

„Naša prva projekcija bila je da ne postoji lista čekanja na hirurškim granama do marta. Koliko ćemo uspjeti, vidjećemo. Ali ako ostvarimo 70 do 80 odsto predviđenih, mislim da ćemo imati prilično uspješan rad. Vjerujem da ćemo do kraja marta potpuno anulirati zaostale pacijente i to je realno“, rekla je Radulović.

Navela je da je u Kliničkom centru trenutno 38 zaposlenih oboljelo od koronavirusa.

„Od toga je 14 ljekara, 23 medicinska tehničara, jedan nemedicinski radnik. Imamo još osam kontakata, tako da ukupno 46 naših radnika danas nije na poslu“, rekla je dr Radulović.

A na to se, kako je dodala, nadovezuje „stari problem“, a to je 300 bolovanja koji nemaju veze sa koronavirusom.

„U posljednjih pet godina imali smo 300 zaposlenih koji su na bolovanjima. Uputićemo Ministarstvu zdravlja inicijativu da se riješi taj problem. Neću da ulazim u dio da li su bolovanja opravdana ili ne, ali hoću da ko je nesposoban za rad ide u penziju, a ko je sposoban za rad da se vrati na posao. Mislim da to građani zaslužuju“, rekala je Radulović.

Što se tiče projektovanog budžeta za narednu godinu, samo za plaćanje doktora, on iznosi 38,9 miliona eura.

„S druge strane imamo brojne probleme, a riječ je o specijalizantima koji nam pomažu u radu. Oni su povučeni sa specijalizacija, kako bi se održao minimalni proces rada. Mi godišnje dajemo 600 hiljada eura za odvijeni život specijalizantima i supspecijalistima koji su van Crne Gore. S obzirom da su povučeni, njihova edukacija će se produžiti za oniliko mjeseci za koliko smo ih pozvali. U ovom trenutku su oni ovdje tri mjeseca. To znači da ćemo kasnije dobiti specijalistu, supspecijalistu, a za sve to vrijeme ćemo plaćati njihove plate, ali i njihov odvojeni život“, pojasnila je Radulović.

Da bi se smanjila lista čekanja ljekarima će se morati platiti dopunski rad i to je, kako je rekla, „takođe dodatak budžetu o platama“.

Ako se u Kliničkom centru ne obnovi ništa od opreme potrebno je 88 miliona eura, a ukoliko se minimalno bude ulagalo u opremu potrebno je oko 95 miliona eura godišnje.

„Ovo nije potrošnja Podgorice. Ovo je potrošnja cijele Crne Gore“, rekla je Radulović.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazala je da je od 30 direktora u Kliničkom centru smijenjeno samo pet.

„Niko više nema funkciju naređivanja. Svi smo kolege. Napraviću i druge smjene, ukoliko vidim da to ne funkcioniše. Svako može da bude smijenjen, ali samo u cilju da imamo bolju organizaciju posla. Ako je neko odličan ljekar, ne znači da je dobar menadžer“, pojasnila je Radulović.

Upitana da prokomentariše prethodni period u toj ustanovi kada je riječ o finansijama, dr Radulović je kazala da će Ministarstvo zdravlja u skorijem periodu uraditi i pravnu i finansijsku reviziju „a ja kao direktor i neurolog nisam stručna da to radim“.

Što se tiče navoda o problemu korupcije u zdravstvu, rekla je da ne vjeruje da to postoji ni blizu u mjeri u kojoj se iznosi.

„Ja, kao direktorica, mogu da reagujem samo kada imam apsolutni dokaz. Smatram da to ne postoji, a iako postoji to čini nekoliko procenata i jedan teški krvavi rad ostalih medicinskih struktura se poništava i podvodi pod to. Ja sam vrlo zainteresovana da tih jedan, dva procenta budu sankcionisani maksimalno“, rekla je Radulović.

Istakla je da je već podnijeta inicijativa za povećanje koeficijenata zdravstevnih radnika.

„Nadam se da će za raziliku od prije godinu, biti drugačiji ishod glasanja u Skupštini Crne Gore. Mislim da je to neophodno i jedino ispravno", kazala je Radulović.

Dodala je da će nastaviti sa radom u ambulanti.

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr sc. med. Zoran Terzić, istakao je da u toj ustanovi nedostaje brojni kadar.

„U svakoj grani nedostaje specijalista, supsecijalista, medicinskih sestara. Fali kompletan medicinski kadar“, istakao je Terzić.

Klinički centar je u protekle dvije godine, kako je kazao, napustilo 10 ljekara.

“Već u prvoj sedmici je raspisano 37 specijalizacija i isto toliko supspecijalizacija”, rekao je Terzić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније