Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina BUSINESS ]

11. 01. 2021. 22:52 >> 22:56

EKIP

Zbog pandemije zaživjele ekspres i kurirske usluge

U Crnoj Gori je u prošloj godini uočeno smanjenje obima pismonosnih i paketskih usluga, a povećanje ekspres i kurirskih, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“To je uslovljeno povećanjem on line prodaje i kupovine, (e-commerce), što je uslovilo i povećanje potrebe dostave proizvoda naručenih putem interneta”, rekli su predstavnici EKIP-a agenciji Mina-business.

Oni su objasnili da su takva kretanja na poštanskom tržištu Crne Gore doprinijela i evidentnom povećanju interesovanja za obavljanje komercijalnih poštanskih usluga, što je rezultiralo registracijom tri nova operatora u prošloj godini, koja su počela da pružaju te poštanske usluge.

Iz EKIP-a su naveli da su kretanja na tržištu poštanskih usluga u prošloj godini, kao i u drugim oblastima, obilježena uticajem pandemije koronavirusa.

“Izvještaji o osnovnim indikatorima kretanja na evropskom tržištu poštanskih usluga pokazuju da je pandemija uticala na broj obavljenih poštanskih usluga, prekogranični protok usluga, vrijeme dostave, kvalitet pružanja usluga, kao i na zapošljavanje u poštanskom sektoru”, kazali su iz EKIP-a.

Kada je u pitanju Crna Gora, tržište poštanskih usluga je u uslovima pandemije uglavnom funkcionisalo bez velikih zastoja.

“Svi poštanski operatori koji pružaju usluge na ovom tržištu su u unutrašnjem poštanskom saobraćaju organizovali prijem i dostavu pošiljaka u rokovima koji su definisani opštim uslovima operatora, bez redukovanja obaveze dostave, kako kod pružanja univerzalnih, tako i kod pružanja komercijalnih poštanskih usluga”, objasnili su iz EKIP-a.

U međunarodnom poštanskom saobraćaju su, u jednom kraćem vremenskom periodu na početku pandemije, produženi rokovi dostave međunarodnih pošiljki, a pojedini poštanski operatori u Crnoj Gori su privremeno obustavili prijem pošiljaka za inostranstvo.

“Osnovni razlozi za duže rokove dostave i privremeno stopiranje prijema pošiljaka za inostranstvo su bili smanjenje ili potpuno obustavljanje međunarodnog avionskog saobraćaja i redukovanje obaveze dostave pošiljki od poštanskih operatora drugih zemalja, na tri ili četiri dana sedmično, umjesto do tada propisanih pet ili šest dana u sedmici”, saopštili su iz EKIP-a.

Agencija je, prema riječima njenih predstanika, u dijelu izrade regulative i sprovođenja regulacije na tržištu poštanskih usluga Crne Gore realizovala sve ciljeve i aktivnosti definisane Strategijom razvoja poštanske djelatnosti za period od 2019. do 2023. godine.

Iz EKIP-a su podsjetili i da je u četvrtom kvartalu prošle godine, za potrebe regulatora, sprovedeno istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika poštanskih usluga u Crnoj Gori.

Rezultati istraživanja pokazali su da građani i preduzeća u velikom procentu koriste usluge poštanskih operatora i da je većina generalno zadovoljna pruženim uslugama i cijenama.

“Kvalitetom poštanskih usluga zadovoljno je 73,1 odsto građana, nezadovoljno 3,8 odsto, dok je neopredjeljenih 23,1 odsto. U segmentu poslovnih korisnika, istraživanje je pokazalo da je kvalitetom poštanskih usluga zadovoljno 72,1 odsto ispitanika, nezadovoljno 17,7 odsto, dok je nepredjeljenih 10,2 odsto”, zaključili su iz EKIP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније