Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina ]

09. 01. 2021. 17:22   >>  17:22

PORODIČNO NASILJE

Pomoć Sigurne ženske kuće zatražilo 650 osoba

Sigurnoj ženskoj kući (SŽK) se tokom prošle godine za pomoć i podršku obratilo 650 osoba, a mjere zaključavanja na početku epidemije dodatno su otežale mogućnost da žene prijave nasilje.

Iz te organizacije su agenciji Mina kazali da je u vrijeme pandemije broj slučajeva nasilja za 25 odsto veći u odnosu na 2019. godinu, dok su tokom 2020. u njihovo sklonište smještene 33 žene i 49 djece sa iskustvom nasilja.

Kako su naveli, najviše poziva i dolazaka u njihovu kancelariju imali su u junu.

Iz SŽK su su kazali da su mjere zaključavanja, koje su bile na samom početku pandemije, dodatno otežale ženama sa iskustvom nasilja da stanu na kraj nasilnoj zajednici.

“Razlog tome je što su mehanizmi odlaska iz kuće bili otežani, pa su žene bile onemogućene da kao ranije odlaze na posao, a onda i da fizički prijave nasilje”, pojasnili su iz SŽK.

Prema njihovim riječima, tokom trajanja pandemije žene su bile u sve nepovoljnijem ekonomskom položaju, djeca su uglavnom prešla na sistem onlajn nastave što je majkama otežalo mogućnost zarade i odlaska od kuće.

Iz SŽK su naglasili da se njihov tim susreo sa brojnim izazovima tokom trajanja pandemije, kao i mjerama zaključavanja koje su bile na snazi.

“Ipak, uloženi su veliki napori kako bi žene sa iskustvom nasilja koje nam se javljaju za neku vrstu pomoći i podrške imale jednak pristup našim uslugama kao i prije pandemije”, poručili su iz SŽK.

Kako su naveli, žene sa iskustvom nasilja su zbog mjera donošenih tokom pandemije bile onemogućene da dođu u njihovu kancelariju, i samim tim nailazile su na barijeru koja je neke od njih vjerovatno obeshrabrila da napuste nasilnu zajednicu i obrate se za pomoć.

Iz SŽK su kazali da im se za pomoć obratio veliki broj žena koje su se nalazile u teškoj ekonomskoj situaciji, koje imaju problem sa neplaćanom alimentacije i održavanjem kontakta sa djecom.

“Uz pomoć Islamskog kulturnog centra, Njemačke ambasade u Podgorici i LDS Charities obezbijedili su pakete hrane i higijene koje smo podijelili ženama sa iskustvom nasilja”, naveli su iz te organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније