Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

09. 01. 2021. 08:29   >>  10:32 43

ČELNICI SEKTORA BEZBJEDNOSTI

S Joanikijem u hramu pričali o očuvanju mira

Čelnici bezbjednosnog sektora sastali su se 4. januara sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikijem u Hramu Hristovog Vaskrsenja, s ciljem da zajednički dogovore model kako da se na Badnji dan ne ugrozi bezbjednosna situacija.

Pobjeda piše da su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i v.d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović s Joanikijem razgovarali u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

"Imali smo sastanak u kancelarijama Mitropolije crnogorsko-primorske, koje se nalaze ispod Hrama, da bi razgovarali o bezbjednosnoj situaciji pred loženje badnjaka", potvrdio je za Pobjedu Damjanović.

Ističe da su imali saznanja da može da dođe do usložnjavanja bezbjednosne situacije tokom loženja badnjaka na Cetinju.

"Situaciju su usložnjavali i dopisi NVO Montenegro internešnal, koja je gradonačelniku prijestonice Aleksandru Kašćelanu dala rok do 6. januara da se isele sveštenici SPC iz Cetinjskog manastira, a bio je zahtjev CPC da lože badnjake ispred Manastira", objasnio je Damjanović.

Pravilo da se razgovara u službenim prostorijama

S druge strane, dodaje on, postojala je opasnost da se u većem broju okupe vjernici koji bi im to onemogućili.

"Razlog našeg sastanka je bio da tražimo od njih da pozovu svoje vjernike da kući, u svojim domovima slave Božić, da se ne usložnjava situacija. Saopštili smo im da je za bezbjednost objekata i građana zadužena policija, a ne pristalice jedne ili druge crkve. To je bio povod sastanka, koji je sjutradan imao rezultat", kazao je Damjanović.

U utorak, 5. januara, dodaje on, sveštenstvo SPC je saopštilo da poziva vjernike da Badnji dan slave kući.

"Naveli su da će samo oni i Cetinjani ložiti badnjake", rekao je Damjanović.

Kategoričan je da su ministar Sekulović i on jasno stavili do znanja Joanikiju i ostalom sveštenstvu da se pravo u Crnoj Gori dokazuje na sudu i nadležnim institucijama, a ne na ulicama.

Prof. dr Velimir Rakočević, koji je nekada bio službenik Uprave policije, kaže da se, iako vrlo rijetko, dešavalo i u prethodnom periodu da odu starješine i sa vjerskim poglavarima obave razgovor kako obezbijediti sigurnost skupova koji nose bezbjednosni rizik.

"Pravilo je, ipak, da se razgovori obavljaju u službenim prostorijama", rekao je Rakočević.

Pobjedin sagovornik vjeruje da je sastanak u Hramu "vjerovatno gest dobre volje dužnosnika policije učinjen da bezbjednost bude očuvana".

Susret ministra unutrašnjih poslova i v.d. direktora Uprave policije sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske doskorašnji predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković, prepoznaje kao profesionalni pristup kojim se željelo preventivno djelovati i osigurati efikasno i uspješno postupanje policije.

Zeković: Susret trebalo upriličiti u MUP-u ili policiji

"Takav pristup u potpunosti korespondira sa onim što je radila i Vlada Duška Markovića, a to je da uvijek treba afirmisati dijalog i doprinositi deeskalaciji tenzija i prevenciji sukoba", dodaje Zeković, koji se gotovo dvije decenije u kontinuitetu i profesionalno bavi nadzorom policije i praćenjem rada bezbjednosno-obavještajne zajednice.

Ono što vidi kao ozbiljan problem i propust jeste da čelnici MUP-a i Uprave policije nijesu uspjeli da sačuvaju dignitet svojih institucija i potrebnu profesionalnu distancu.

"U trenucima kada se bilježi svakodnevna zabrinutost u društvu za očuvanje sekularnosti i svjetovnog karaktera države i njenih institucija, susret je, na inicijativu Vlade, morao biti organizovan isključivo u sjedištu MUP-a Crne Gore ili policijske organizacije. SPC je samo jedna od više vjerskih zajednica koje djeluju u Crnoj Gori, a svjetovne poslove i građanske odluke treba obavljati i donositi u institucijama sistema. Susreti u objektima SPC u društvu se dominatno prepoznaju kao nastavak klerikalizacije Crne Gore kojim se jednoj vjerskoj zajednici daje nepotreban i neprimjeren politički značaj", upozorio je on.

 

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније