Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 01. 2021. 09:53 >> 13:27
1

ČESTITKE POLITIČKIH PARTIJA

Badnji dan i Božić da donesu mir i blagostanje

Povodom Badnjeg dana i Božića čestitke svim pravoslavnim vjernicima koji ove praznike slave po julijanskom kalendaru čestitali su predstavnici političkih partija u Crnoj Gori.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević čestitao je blage dane, Badnji dan i Božić, sveštenstvu i monaštvu SPC i svim pravoslavnim vjernicima u našoj zemlji i rasijanju.

"Ovo je prvi Badnji dan i Božić bez ovozemaljskog prisustva naših najvećih duhovnih poglavara, mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja, čije duše gledaju s nebesa radujući se radosti pravoslavnih vjernika, i Bogu svevišnjemu. Povodom pravoslavnog Božića, kao uspomene na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, predsjednik DNP još jednom upućuje čestitke uz tradicionalni hrišćanski pozdrav: Hristos se rodi..! Vaistinu se rodi..!", navodi se u čestitki.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković čestitao je u svoje lično ime, kao i u ime partije, blage dane, Badnji dan i Božić, sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i svim pravoslavnim vjernicima.

"S pravom je Božić najradosniji hrišćanski praznik, jer nas uvijek učini radosnima i srećnima, jer nas podsjeća koliko su jedinstvene i neprolazne vrijednosti zajedništva, međusobnog uvažavanja, mira, razumijevanja i poštovanja. Posebno u ovim danima kada je iza nas teška godina i kada kao nikada do sada moramo pokazati solidarnost prema onima kojima je pomoć potrebna, pokloniti pažnju svima koji je zaslužuju, a da sreća i radost budu u svim srcima. Pred nama su brojni izazovi i moramo učiniti sve kako bismo izgradili bolje i srećnije društvo. Neka ljubav, solidarnost i briga za bližnje, ispune radošću i blagostanjem naše domove. Istrajmo u uvjerenju da su zajedništvo, tolerancija i čovjekoljublje, put koji treba slijediti kako bi gradili ljepšu budućnost za sve građane i zajedničku nam kuću Crnu Goru. Mir božji – Hristor se rod!Vaistinu se rodi!”, navodi se u čestitki SNP-a.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, čestitao je predstojeći Božić pravoslavnim vjernicima i njihovim duhovnicima sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

Ovaj Božić dočekujemo poslije godine velike i veličanstvene borbe pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori za odbranu svojih svetinja. Ta borba je donijela veliko jedinstvo naroda u Crnoj Gori. Oni najbolji koji nijesu više sa nama na ovom svijetu, mitropolit Amfilohije i patrijarh srpski Irinej, zadobili su carstvo nebesko predvodeći naš vjerni narod sve ove decenije, a pogotovo u posljednjoj godini kada je trebalo odbraniti svetinje u Crnoj Gori. Sigurni smo da se danas njihove duše raduju zajedno sa nama proslavljajući dan rođenja našeg Spasitelja", navodi Mandić.

On je istakao da ovih dana vidimo da neprijatelji Crkve ponovo pokušavaju da unesu nemir i smutnju među naš narod, ali će doživjeti poraz, kao što su se njihovi napori završili porazom na izborima 30. avgusta prošle godine.

Ujedinjena Crna Gora čestita svim pravoslavnim vjernicima dan Hristovog rođenja.

"Za nama je godina velikih izazova, stradanja, podviga, patnje i pobjede. Neka svakom čovjeku u Crnoj Gori godina koja je pred nama donese mir, radost i blagostanje. Vjerujemo da će u ovoj godini zdravlje pobijediti bolest i smrt. U dane Božića dužni smo da se prisjetimo svih koji su u minuloj godini izgubili svoje životne bitke, ali i onih koji nikada nijesu prestali da se bore za sve nas. UCG se zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima koji su tiho i nenametljivo vodili najtežu bitku našeg vremena sa koronavirusom. Pobijedićemo i ovoga puta, zajedno i s vjerom u novi smisao življenja", navodi se u čestitki.

Iz UCG su administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske, vladici Joanikiju, i ostalim episkopima Srpske pravoslavne crkve iskreno i sa radošću čestitali dan Hristovog rođenja moleći se da sačuvaju mudrost i snagu s kojom su pobjedonosno iznijeli očekivanja i nade vjerujućih ljudi.

"Molimo se Hristu Spasitelju da umiri neslogu i razdore u Crnoj Gori, da nas ujedini u dobrim namjerama i međusobnom razumijevanju", poručuje se u čestitki UCG.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima.

Kako je kazao, skoro svaka naša istorijska borba započinjala je Badnjim danom, pred svitanje Božića, u kom se bude svi prošli, naši, koji progovaraju onda kada neko udari na vjeru, da podsjete za šta su umirali, za šta će se opet rađati, zbog čega i mi postojimo.

"Postojimo i zbog godine za nama, litija-vaskrsa našeg doba, zemlje koja je sama sebe obnovila istorijom koju su joj uzalud otimali, mi postojimo i zbog mitropolita Amfilohija, koji je kao najbolji vojskovođa krstom poveo rat ljubavi. Takva je naša sloboda, i krvava i sjajna, za sobom ostavlja najbolje borce, a ostaje za one koji će se tek rađati, za našu đecu, novo pokoljenje, da svjedoči postojanje beskonačnih, bezvremenih ljudi koji su vodili i vode litiju budućih života. U miru sa našim porodicama dočekajmo najradosniji hrišćanski praznik, najslobodniji Božić Crne Gore i neka nas ne bole tridesetogodišnje nepravde zemlje, nebo će to samo izliječiti. Mir Božiji, Hristos se rodi, Vaistinu se rodi", poručuje Milačić.

"Neka ta iskrena bliskost i zajedništvo budu temelj našeg napretka koji se ogleda u plemenitoj ljudskoj želji i potrebi da se mir Božji useli u svakog od nas, ali i među nas, kako bi gradili bolju budućnost za sve građane i građanke Crne Gore", navodi se u čestitci Jonice.

Najsrdačnije čestitke upiutilo je i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

"Neka Vam nastupajući blagi dani budu ispunjeni radošću i mirom. Od srca Vam želimo da ih provedete u krugu najdražih, u zdravlju, obilju blagoslova i veselju", navodi se u čestitki.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Božića svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, uz želju da vrijeme vjerskih praznika bude vrijeme kada najviše do izražaja dolazi tradicija građanske i multietničke Crne Gore, tradicija međusobnog razumijevanja i poštovanja.

"Blagdani su radost za sve ljude dobrih namjera i podsjećanje na potrebu uvažavanja i poštovanja različitosti u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve naše građane", navodi se u čestitiki Husovića.

Iz Nove Demokratske Snage Forca, svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitali su Božić.

"Čestitamo praznik rađanja novog života, dan kada se radujemo i mirimo, dan kada praštamo jedni drugima. Želim vam porodični i lični mir, radost, zdravlje i sreću. Srećan Badnji dan i Božić", poručio je predsjednik Force Nazif Cungu.

Bokeški forum čestitao je Bokeljima i prijateljima Boke, Badnji dan i Božić.

"Poštovane Bokeljke, poštovani Bokelji i prijatelji Boke, srce čovjeku određuje put, ali Bog upravlja njegovim koracima! Sve što učinite i kud god da krenete, neka Vam bude srećno i blagoslovljeno. Srećan Božić", napominje se u čestitki.

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica čestitala je Badnji dan i Božić svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, uz želju da sada kada slavimo rođenje Isusa Hrista oprostimo, prije svega, jedni drugima i pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima može biti vjeran i častan.

"Neka ta iskrena bliskost i zajedništvo budu temelj našeg napretka koji se ogleda u plemenitoj ljudskoj želji i potrebi da se mir Božji useli u svakog od nas, ali i među nas, kako bi gradili bolju budućnost za sve građane i građanke Crne Gore", navodi se u čestitki Jonice.

Predsjednica Hrvatske reformske stranke, Marija Vučinović u ime HRS-a i svoje ime uputila je Božićnu čestitku svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti, uz želju da veliki praznik provedu u dobrom zdravlju, miru i sreći, u duhu tolerancije i međusobnog poštovanja.

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Crne Gore dr Izet Bralić uputio je čestitku svim pravoslavim građankama i građanima Crne Gore koji slave Badnji Dan i Božić.

“Darovanje mira, duha zajedništva i međusobne tolerancije najvrijedniji je poklon od svih. Oprost svima i način da se ukaže na perspektivu ljepših dana koji dolaze. Tradicija Crne Gore ispisana je hrabrošću, poštenjem i junaštvom, a posvećena časću koja nas oplemenjuje. Želim vam praznike provedene u društvu spokoja i ljubavi, uz vjeru u bolju, bogatiju i srećniju budućnost”, navodi se u čestitki Bralića.

Svim građanima i građankama pravoslavne vjeroispovijesti, svještenstvu CPC i MCP i svim ljudima koji slave po starom kalendaru, čestitke povodom Badnjeg dana i Božića uputila je Liberalna partija Crne Gore.

Predsjednik LP Andrija Popović je kazao da je Božić prilika za praštanje, prevazilaženje podjela i obnavljanje iskrenih ljudskih odnosa i veza.

"U danima posebnih iskušenja, nakon godine koja je bila teška i izazovna za sve, želim vam da nađete lični mir, porodičnu sreću i budete hrabri da tragate za novim iskustvima i znanjima, otkrivajući nove horizonte i prevazilazeći sve loše i svaki teret prošlosti", poručuje se u čestitki Popovića.

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović čestitao je Badnji dan i Božić crkvenim velikodostojnicima i svim vjernicima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru.

“Ljubav i sloga predstavljaju temeljne civilizacijske vrijednosti. Zato svima u Crnoj Gori želim da nas, i na današnji dan, ali i ubuduće, vode upravo ove vrijednosti. Međusobno poštovanje i uvažavanje svih nas, mudrost i tolerancija pri donošenju odluka, ključni su preduslovi za dalji napredak Crne Gore i bolji život svakog njenog građanina. Neka ovi praznični dani budu dani pomirenja i oprosta, dani dobre volje, mira, ljubavi i sloge među svim vjernicima i među svim građanima Crne Gore", poručio je Brajović u čestitki.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније