Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 01. 2021. 13:01   >>  13:05

RADULOVIĆ SAOPŠTIO

Ingerencije ASK-a da budu značajno proširene

Ingerencije Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) moraju biti značajno proširene u cilju njene još veće efikasnosti, poručio je predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović, dodajući da društvu nijesu potrebni novi institucionalni eksperimenti, već jačanje postojećih institucija.

Ističući da je u mandatu ASK-a borba protiv korupcije na svim nivoima, on je naveo da raduje cijeli niz odluka koje se odnose na funkcionere na višim pozicijama, a tiču se kažnjavanja zbog određenih radnji.

„Imali smo manji broj slučajeva u kojima su određena pitanja bila nejasna, ili su se možda mogla shvatiti kao vrsta selektivnog pristupa u radu prema određenim javnim funkcionerima. To se više neće dešavati u ovoj Agenciji“, kazao je Radulović agenciji MINA.

On je najavio da će već u narednim sedmicama ili mjesecima imati cijeli niz odluka, koje će se ticati visokih funkcionera u državi, kako u bivšoj vlasti, tako i u sadašnjoj.

„I mislim da će svima biti jasno da će ova Agencija u budućem periodu biti kamen temeljac borbe protiv korupcije, i ingerencije Agencije moraju biti značajno proširene ukoliko svi želimo da ona bude efikasnija“, poručio je Radulović.

Na pitanje da li je saglasan sa ocjenama da je potrebno izmijeniti Zakon o sprečavanju korupcije, on je odgovorio da su i Agencija i Savjet saglasni sa time da je postojeći zakonski okvir nedostatan i da mora da se mijenja.

„Ono što je bilo manje prisutno u javnosti, a što mi moramo stalno da naglašavamo, je da su Agencija i Savjet zajedno predali 86 predloga za izmjene Zakona, u decembru 2019. godine“, naveo je Radulović.

Kako je rekao, samo manji broj tih njihovih predloga je usvojen, i to u izmijenjenom obliku u odnosu na ono što su predložili.

„Dakle, želimo da najveći broj tih predloga nađe put do zakonodavaca i da Skupština što prije odluči o tome da se određena zakonska rješenja i proširivanje nadležnosti Agencije dese što ranije“, kazao je Radulović.

To bi, kako je naveo, bilo ljekovito za sve, rad Agencije i opštu borbu protiv korupcije u društvu.
„To je ono na čemu insistiramo cijelo vrijeme u ovom mandatu Savjeta. Potpuno sam siguran i da sadašnji menadžment Agencije daje punu potporu našim inicijativama. Nadam se da će i zakonodavci i sadašnji sastav Skupštine u većoj mjeri usvojiti ono što smo mi predložili“, dodao je Radulović.

Bez tih zakonskih izmjena, kako je kazao, ASK je značajno uskraćena za cijeli spektar aktivnosti u borbi protiv korupcije.

„To je ono na čemu mi insistiramo cijelo vrijeme. Ukoliko taj set zakonskih odredbi bude usvojen u neko dogledno vrijeme možemo zasigurno očekivati još efikasniju borbu od strane Agencije i nadam se da će se to desiti što ranije“, rekao je Radulović.

Upitan da prokomentariše formiranje Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije, on je naveo da smatra da prevashodno treba jačati postojeće institucije, a to je Agencija.

„I to je treba jačati u svakom smislu, prevashodno novim zakonskim rješenjima. Upitno je stvarati nove institucije, a ne jačati postojeće. Takođe je vrlo upitan zakonski osnov za stvaranje tih novih institucija“, kazao je Radulović.

Kako je rekao, postavlja se pitanje da li se duplira rad instuiticija i da li se na taj način slabi njihov značaj u društvu.

„Takođe možemo postaviti pitanje da li će takva vrsta institucije biti više, eventualno neka vrsta partijskog oruđa u nečijim rukama i da li je to ono što nam zaista treba u odnosu na realnu potrebu da se kroz postojeći Zakon o sprečavanju korupcije ojačaju sve ingerencije koje ASK ima i stvore nove“, naveo je Radulović.

On je istakao da društvu nijesu potrebni novi institucionalni eksperimenti, već jačanje postojećih institucija.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje rad ASK-a u izbornoj 2020. godini, Radulović je naveo da su i Savjet i Agencija u predizbornom periodu učinili sve da ta institucija do maksimuma, na profesionalan i zakonski način, obavi sve dužnosti u izbornoj godini.

„To smo pokazali već u pripremnom periodu kada je, na inicijativu Savjeta ASK-a, organizovan niz seminara za obuku političkih partija, njihovih lidera, odjela koji se bave finansijama, ali i nevladinog sektora, medija, zajedno sa međunarodnim partnerima Britanskom ambasadom i Vestminsterskom fondacijom“, kazao je Radulović.

On je podsjetio da je organizovan i Dan otvorenih vrata i da je jedan dan u sedmici u cijelom predizbornom ciklusu bio namijenjen svima koji su zainteresovani za rad ASK-a.

„Nadamo se da ćemo nastaviti ovim putem i da ćemo u tom smislu podići efikasnost rada Agencije do maksimuma. Ono što smo uradili nije ostalo neprimijećeno od strane ni domaće javnosti, medija, ni međunarodnih subjekata“, dodao je Radulović.

Kako je naveo, iako je jedan dio kritičkih tonova ostao, ipak su svi međunarodni subjekti primijetili pozitivne promjene koje su se desile u samoj Agenciji i radu Savjeta.

„To je ono što nas raduje. Mi ćemo zasigurno i u novoj godini nastaviti ovako kako smo radili u prošloj i nadam se da ćemo sa novim menadžmentom Agencije biti još efikasniji u tome“, zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније