Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 01. 2021. 10:30   >>  10:32

POMOĆ SZO I NJEMAČKE

Za 19 kovid ambulanti obezbijeđeni oksimetri  

Devetnaest kovid ambulanti u Crnoj Gori dobilo je medicinsku opremu koju je uduženim snagama obezbijedila SZO i njemačka Vlada, a sastoji se od 300 pulsnih oksimetara.

Ova oprema će, kako napominju u Ministarstvu zdravlja, zdravstvenim radnicima omogućiti da pruže pravovremenu i kvalitetnu njegu pacijentima inficiranim COVID-om 19.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zahvalila je na donaciji i naglasila da će značajno pomoći kolegama u domovima zdravlja.

"Na primarnom nivou zdravstvene zaštite zbrinjava se oko 80 odsto oboljelih od COVID 19 infekcije. Ova donacija ide upravo domovima zdravlja i osoblju koje je u ovim teškim vremena pokazalo kako se voli i brani humana profesija koju si izabrali za svoj poziv", kazala je ministarka.

Borovinić Bojović posebno je istakla važnost zajedničkog djelovanja svih činilaca društva u borbi protiv koronavirusa. Zahvalila se njemačkom ambasadoru, Robertu Veberu, koji je, kako je kazala, još jednom pokazao nesumnjivu privrženost Njemačke našoj zemlji.

"U vremenu pandemije Vaša pružena ruka mnogo znači crnogorskom zdravstvenom sistemu. SZO je osvjedočeni partner naše zemlje. Važno je da znamo da smo danas svi na istom zadatku. Borba protiv koronavirusa zajednički je cilj i u toj borbi moramo zbrisati sve razlike i podjednako biti dio zajednice koja će hrliti tom istom cilju", istakla je ministarka.

Veber je naglasio da je Evropa i dalje ujedinjena i posvećena principu solidarnosti, što je od ključne važnosti u borbi protiv pandemije, koja predstavlja izazov bez presedana. 

"Virus ne poznaje granice. On predstavlja opasnost za sve nas. Upravo iz tog razloga njemačka Vlada je srećna što je u prilici da pomogne Crnoj Gori isporukom pulsnih oksimetara i time da podršku kliničkom menadžmentu COVID pacijenata. Ova pomoć je na liniji prethodno date podrške još od samog početka pandemije. Pomenuta donacija je realizovana zahvaljujući veoma dobroj saradnji između Njemačke, Crne Gore i SZO Evropa, kao i SZO kancelarije u Crnoj Gori“, zaključio je Veber.
 
Šefica kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović je istakla da su solidarnost, saradnja i nauka temelji na kojima počiva sve ono što SZO radi.

“Evropa nastavlja da se bori sa ovim virusom i niko nije bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni“, rekla je Brajović i dodala da "ne samo da će ova oprema zadovoljiti neposredne potrebe Crne Gore u smislu zaštite građana od virusa, ona će takođe ojačati kapacitete zemlje da se, na duže staze, nosi sa budućim zdravstvenim izazovima.”

Brajović je zaključila da je “SZO i dalje posvećen partner koji podržava napore Vlade u smislu pripremljenosti i odgovora na COVID-19 ali i u drugim oblastima takođe.”
 
Uzimajući u obzir ovu isporuku, SZO i Njemačka su ukupno isporučile opreme u vrijednosti 3,65 miliona eura državama Zapadnog Balkana. Sva pomenuta oprema ispunjava bezbjednosne i standarde kvaliteta SZO, kako bi zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta ali i njihovi pacijenti bili bezbjedni i kako bi se spriječilo širenje COVID-a 19.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније