Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 01. 2021. 14:00   >>  14:49 5

BOROVINIĆ BOJOVIĆ

Crna Gora pregovara sa više proizvođača vakcina

Njemačka i Crna Gora biće i dalje pouzdani partneri, a Ambasada Savezne Republike Njemačke nastaviće da pruža podršku crnogorskom zdravstvenom sistemu u nastavku borbe protiv pandemije koronavirusa, zaključeno je tokom današnjeg susreta ministarke zdravlja, Jelena Borovinić Bojović i njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Roberta Vebera.

Na današnjem sastanku, kako ističu u Ministarstvu, razmijenjena su iskustva o najaktuelnijem javnozdravstvenom izazovu na globalnom nivou, COVID19 pandemiji, a razmatran je i nastavak saradnje dvije zemlje u okvirima zdravstevnih planova.

"Vi ste nesumnjivo, preuzeli najizazovniji resor u Vladi. U borbi sa novim sojem koronavirusa poklekli su mnogo razvijeniji zdravstevni sistemi u svijetu. Uvjerio sam se da Crna Gora predano radi na suzbijanju širenja infekcije, a u prvom redu za to su zaslužni Vaši zdravstveni radnici. Moja zemlja snažno podržava Vaše napore da ovu situaciju u budućnosti stavite pod kontrolu,jer kako smo se svi uvjerili, virus ne poznaje granice i niko nije bezbjedan dok svako ne bude bezbjedan", kazao je Veber.

Borovinić Bojović saopštila je njemačkom ambasadoru da je plan vakcinacije protiv COVID19 infekcije završen, da su prepoznate rizične grupe, te da je detaljno razrađena dinamika kojom će teći imunizacija u Crnoj Gori.

"Pregovaramo sa više proizvođača vakcina i naša su očekivanja da u što skorijem roku počnemo sa vakcinacijom. Pored epidemioloških mjera, koje su na snazi, vjerujemo da će imunizacija u narednom periodu, kako kod nas tako i u svijetu dobiti borbu sa COVID19 pandemijom", kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja zahvalila je njemačkom ambasadoru na pomoći koju njegova zemlja upućuje zdravstvenom sistemu Crne Gore i konkretno posljednjoj donaciji u vidu pulsnih oksimetara, koji će, kako je rekla, biti upućeni primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje se zbrinjava oko 80% pacijenta inficiranih koronavirusom.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније