Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 01. 2021. 13:32   >>  13:32

HRA

Početak suštinske reforme u sudstvu

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odlazak sa funkcije predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića i predsjednika Osnovnog suda u Plavu Hilmije Sujkovića, koji su uoči Nove godine Sudskom savjetu podnijeli ostavke.

"Očekujemo da ostavke podnesu i predsjednici osnovnih sudova na Žabljaku - Mihailo Anđelić, u Rožajama - Zahit Camić, u Bijelom Polju - Radule Piper, u Beranama - Dragan Dašić, u Kolašinu - Arsen Popović, u Baru -Goran Šćepanovič, i u Danilovgradu - Milica Jovović", kazali su iz HRA.

Iz te NVO navode da je sve njih, "Sudski savjet na predsjedavajuće funkcije postavio suprotno Ustavnom, odnosno zakonskom ograničenju da jedna ista osoba ne može biti birana za predsjednicu/ka istog suda više od dva puta".

"Ove promjene su, veoma važne za oslobađanje sudstva od okoštalih ličnih dominacija i decenijskih monopola. Konačno se pruža šansa novim ljudima da unaprijede profesionalizam i ličnu nezavisnost sudija pojedinačno kao i sudstva u cjelini", navode iz HRA.

HRA izražava nadu da će civilizacijsko dostignuće u borbi protiv korupcije kakvo je ograničenje broja mandata na predsjedavajućim pozicijama, koje je propisano Ustavom i zakonom za predsjednika države i predsjednike sudova, što prije postati i opšteprihvaćena moralna norma u Crnoj Gori.

"Mora ostati zapamćeno da je protiv te norme, nažalost, protekle godine ustalo svih 18 sudija Vrhovnog suda Crne Gore, i to bez ikakvog obrazloženja, kao i 9 članova i članica Sudskog savjeta, pored pomenutih reizabranih predsjednika sudova na čelu sa predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore", navodi se u saopštenju.

HRA pozdravlja i ostavku sudije Vrhovnog suda Rade Kovačević na mjesto članice Sudskog savjeta, i očekuje da i preostali članovi tog savjeta podnesu ostavke.

"Radi se o Vesni Simović Zvicer, Dobrici Šljivančaninu, Loru Markiću, Ani Perović Vojinović, Verici Sekulić i Draganu Baboviću. Ovaj sastav Savjeta, koji je preko dvije godine radio u statusu osporenog legitimiteta, prouzrokovao je više skandala. Prekršili su Ustav i zakon birajući predsjednicu Vrhovnog suda i devet predsjednika osnovnih sudova i produžavajući trajanje sudijskih funkcija znatnom broju sudija do odlučivanja o inicijativi za ocjenu ustavnosti koju su podnijeli. Odgovorni su za skandalozne izbore kandidata za sudije osnovnih sudova, tako što su falsifikovali ocjene za intervjue koje nisu ni vodili ili su ih nepropisno vodili i tako što su favorizovali ili okretali glave od favorizovanja djece prijatelja, izmišljali su pravna tumačenja koja su zabrinjavala Evropsku uniju, ali i ignorisali javne pritiske na sudije koje su morali da štite s pozicija zaštite sudskog integriteta i nezavisnosti", navode iz HRA.

Ostaju, kako dodaju, da se istraže i druge optužbe potkrijepljene negativnim izvještajem DRI o finansijskom poslovanju Sudskog savjeta, kao i one o protivzakonitom uticaju pojedinih članova Savjeta na sudije.

Očekuju da će i očekivane promjene u državnom tužilaštvu proizvesti klimu zakonitosti i vladavine prava u kojoj će ti propusti biti kvalifikovani kao krivična djela nesavjesnog obavljanja funkcije i zloupotrebe službenog položaja zarad ličnih interesa.

"Smatramo da je gospođi Radi Kovačević, koja i dalje radi kao sudija Vrhovnog suda, prestala i sudijska funkcija, samo što to Sudski savjet odbija da konstatuje. Ona je na osnovu člana 17 Zakona o PIO ispunila uslov za starosnu penziju, dok je član 121 stav 2 Ustava Crne Gore nedvosmislen – sudiji prestaje funkcija kad ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penzuju. Isti je slučaj, prema dostupnim podacima, i sa šest drugih sudija Vrhovnog suda", navodi se u saopštenju.

HRA očekuje od ministarstva pravde da što prije predloži izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojima će se obezbijediti primjena preporuka GRECO, propisati uslovi za izbor članova i članica Sudskog savjeta koji će spriječiti konflikt interesa i posebno obezbijediti da članstvo Savjeta iz reda pravnika čine ljudi od integriteta, koji neće dozvoliti da politički i drugi privatni interesi pretežu nad Ustavom i zakonom, kao što je to, kako su kazali, do sada bio slučaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније