Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 01. 2021. 08:13   >>  08:15 1

SEDMA SILA

Teška godina za novinare, zajednički do boljeg statusa

Pandemija korona virusa još jednom je pokazala važnost novinarske profesije i poštovanja načela tačnosti, preciznosti, ali i brzine. Godina za nama bila je teška i naporna za crnogorske novinare, ne samo zbog Kovida 19, već i zbog brojnih društveno-političkih i ekonomskih dešavanja. Neki od crnogorskih novinara kažu za Portal RTCG kako smatraju da je uprkos brojnim izazovima profesija bila na nivou zadatka. U 2021. očekuju da novinarski rad bude bolje vrednovan, a profesija zastićena. Priželjkuje i da ova godina bude za sve, pa i za novinare "mirna" iako, kako dodaje, neki događaji s kraja 2020. već nagovještavaju da tako neće biti.

Urednica i novinarka u agenciji Mina Gordana Popović, kaže za Portal RTCG da je 2020. bila izuzetno naporna za novinare u Crnoj Gori a, kako dodaje, sudeći po posljednjim dešavanjima, ni 2021. ne obećava smirivanje situacije.

“Mogu bez dileme reći da mi je ovo bilo najtežih 12 mjeseci u 25 godina koliko se bavim novinarstvom. Tenzije su trajale kontinuirano cijele godine, počev od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti 28. decembra (2019.), preko litija i svega što ih je pratilo, zatim koronavirus, epidemiološke mjere i ograničenja, predizborna kampanja, izbori, smjena vlasti, formiranje nove, pa do najnovijih dešavanja u parlamentu u vezi sa istim Zakonom...”, podsjeća Gordana Popović na brojna dešavanja u 2020.

Uz sve to, kako dodaje, trebalo je pratiti i redovna dešavanja tokom cijele godine.

“Imajući u vidu sve to, mogu slobodno reći da su novinari u Crnoj Gori ove godine odradili ogroman posao, u izuzetno složenim epidemiološkim i drugim okolnostima. Često u šali (ili ne) kažem da smo mi „kolateralna šteta“ svih dešavanja i kriza u državi", navodi Popović.

Novinarski rad, s obzirom na to da je stalno pod lupom javnosti, često je kako kaže Popović, na udaru kritika – nekad opravdanih, a nekad i onih drugih.

"U svakom slučaju, ja mojim kolegama želim mirnu i uspješnu 2021. godinu, sa manje tenzija i više uvažavanja našeg rada”, poručila je Popović.

Rovčanin: Društvo više okrenuti ekonomskim pitanjima 

I novinarka TVCG Biljana Rovčanin godinu za nama pamtiće kao dinamičnu, izazovnu, uzbudljivu i napornu.

“Prvo, trebalo je sačuvati sebe, a onda i druge od sebe. Za mene i moje kolege iz deska TVCG, snimatelje, vozače i mnogobrojnu ekipu koja je učestvovala u realizaciji i pripremi informativnih emisija nije važio sitem rada od kuće. Mi smo od prvog dana epidemije bili na terenu. Glavni saputnici na svim radnim zadacima, naročito u početku, bili su nam oprez, ali i strah da ne zarazimo sebe, druge kolege i svoje porodice”, ističe Rovčanin.

Uz sve to, kako dodaje, bilo je neophodno da tačno, istinito i blagovremeno informišemo građane, prepoznamo dezinformacije i ne širimo paniku.

“Ipak, smatram da smo se mi novinari brzo prilagodili novonastaloj situaciji i da smo bili na visini zadatka”, navodi Rovčanin i podsjeća da u televiziji bez dobrog timskog rada nema ni dobre priče.

“Loš socio - ekonomski položaj zaposlenih u medijima uzrok je najvećeg broja problema s kojima se mi suočavamo u svakodnevnom poslu. Male zarade, nedovoljno vrednovanje rada i truda utiče na motivisanost i kreativnost nas novinara, ali ostalih kolega. Smatram da smo sami krivi za to jer nismo kolegijalni i spremni da se zajedno izborimo za bolji položaj i status u društvu. Zato je danas novinarska profesija nažalost, kod nas vrlo malo poštovana i cijenjena”, poručila je Rovčanin.

Priželjkuje da 2021. bude za sve, pa i za novinare "mirna" godina, iako, kako dodaje, neki događaji već nagovještavaju da tako neće biti.

“Sa nestrpljenjem čekam početak vakcinacije i u našoj zemlji. Želim da vjerujem da će to biti početak kraja epidemije i da ćemo konačno moći da skinemo zaštitne maske i vratimo se normalnom životu. Očekujem da će u 2021. crnogorsko društvo ostaviti po strani vjerske, nacionalne i sve druge podjele. Zato se iskreno nadam da ću 2021. najviše izvještavati o ekonomskim temama, te da ćemo se kao društvo više okrenuti pitanjima od čega ćemo i kako bolje da živimo. Što prije shvatimo da jedino tako možemo naprijed, možemo očekivati da će nam biti bolje”, zaključuje Rovčanin.

Đurišić: Crnogorski novinari, ili većina njih, bili su na visini zadatka

Urednica i novinarka u Pobjedi Jovana Đurišić ističe da je pandemija još jednom pokazala važnost novinarske profesije, a na novinarima je u 2020, kako dodaje, bio ogroman teret sa više aspekata.

“Prije svega, većina redakcija je jedno vrijeme radila od kuće, što novinarski posao čini dodatno složenim. Obilje informacija zahtijevalo je hirurški tačnu preciznost pri objavi istih, jer je objava bilo koje neprovjerene, nepouzdane ili netačne informacije u pandemiji mogla imati velike posljedice”, poručuje Đurišić.

Osim pandemije, i ona podsjeća da je u Crnoj Gori 2020. bila turbulentna politička godina, obilježena litijama, izborima, promjenom vlasti, formiranjem nove...

“Sve to uz veliki broj inficiranih, ograničenim kretanjem, strahom, itekako je bilo izazovno za sve nas. Crnogorski novinari, ili većina njih, bili su na visini zadatka i odgovorili na izazove onako kako se od njih očekivalo. Isprva svakodnevno izvještavavanje sa konferencija IJZ-a, rad u lokdaunu, rad od kuće, nerijetko i strah od odlaska na teren, na sve ovo su crnogorski novinari bili i više nego spremni i dali sve od sebe da javnost bude tačno i blagovremeno informisana”, poručuje Đurišić.

Bilo pandemije ili ne, kako dodaje, problemi novinara ostaju isti.

“Najčešće prekovremeni rad, malobrojne redakcije, obilje zadataka koji su često nesrazmjerni sa brojem ljudi koji na njih treba da odgovore. Sa druge strane, manjak sagovornika, a često i nespremnost pojedinih da blagovremeno odgovore na upite i zahtjeve. Očekivanja i nadanja su da će se u idućoj godini ovo promijeniti, svakako na bolje”, zaključila je Đurišić.

Vučinić: Da novinarski rad bude više vrednovan, a profesija zaštićena

Da ovu godinu niko, a posebno crnogorski novinari, neće zaboraviti smatra i novinarka TV Prva Ivana Vučinić.

“Naučili smo i pokazali da možemo i više i bolje, a svoja izvještavanja prilagodili korona krizi. Radilo se i od kuće, a snimanje viberom i skajpom, postalo je naša svakodnevica, kako bi donijeli priče iz svih gradova i prenijeli iskustva inficiranih. Svi su bili pred malim ekranima i iščekivali koju informaciju više o tada najvećoj nepoznanici za čitav svijet - kovidu19”, poručuje Vučinić.

Međutim korona je samo bila dio burne godine u Crnoj Gori, od litija preko izbora do nove Vlade, kada je, kako dodaje Vučinić čitava javnost očekivala da budemo na licu mjesta, tačni i aktuelni.

“Moj utisak je da ja naša profesija adekvatno odgovorila na sve ove izazove. Ono što ja, a vjerovatno i moje kolege, najviše vidimo kao najveći problem je netransparentost javne uprave, jer često nam se PR-ovi ne javljaju na telefon, a dobiti neku informaciju je nemoguća misija. Moja očekivanja u 2021, kao i svake godine su uvijek ista, da naš rad bude više vrednovan, a profesija zaštićena”, zaključila je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније