Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 12. 2020. 08:25 >> 08:26
1

STUDIJA CGO

CG u regionalnoj saradnji bilježi najbolje rezultate

Crna Gora u kontinuitetu pokazuje privrženost dobrim regionalnim odnosima, a osim što ima konstruktivnu ulogu u regionalnoj saradnji kroz aktivno učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama, pokazala je punu posvećenost stalnom razvoju dobrosusjedskih odnosa, ocjenjuje se u studiji “Dobar susjed – Crna Gora i regionalna saradnja”, koju su objavili Centar za građansko obrazovanje (CGO) i njemačka fondacija Friedrich Ebert (FES).

Ova oblast, kako navode u saopštenju, je primjer učinkovitosti spoljnih podsticaja EU i spremnosti domaćih vladajućih struktura da se pridržavaju zahtjeva na putu ka EU.

Analiza regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa zahtijeva sagledavanje više međusobno povezanih faktora, prije svega političkih, geografskih i kulturoloških, ali i osvrt na proces pristupanja Evropskoj uniji, koji kao jedan od glavnih prioriteta upravo postavlja pitanje regionalne saradnje. Upravo ovi faktori i procesi predstavljali su metodološki okvir koji je koristio autorski tim prilikom izrade analize, a koji su činili dr Vladimir Vučković, saradnik na programima u CGO-u, Miloš Vukanović, savjetnik u CGO-u i Mira Popović, koordinatorka programa u CGO-u.

"Za evidentno dobre rezultate na polju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, autori analize prepoznaju tri glavna razloga. Prije svega, pitanja vezana za regionalnu saradnju ne utiču na privatne interese unutrašnjih političkih aktera. Drugi razlog je taj što unaprijeđenje bilateranih odnosa sa susjednim državama ne dovodi u pitanje opstanak vladajućih elita, odnosno, ispunjavanje ovih uslova na putu ka EU veoma je korisno i za domaće političke aktere", ocjenjuju autori.

Konačno, kao treći razlog navode aktivna uloga EU i njenih država članica u procesu promocije regionalne saradnje kroz razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

“Način na koji su se crnogorske institucije postavile po pitanjima iz ove oblasti treba da budu putokaz za djelovanje nosilaca vlasti i u drugim područjima kako bi se u razumnom roku ostvario cilj učlanjenja države u Evropsku uniju,” naglašavaju autori.

Dobrosusjedski odnosi su pretpostavka za demokratski napredak zapadnog Balkana, a na tom polju Crna Gora bilježi najbolje rezultate.

"Dobrim rezultatima na unaprjeđivanju regionalnih odnosa direktno su doprinijele i određene odluke Vlade poput - izvinjenja za agresiju na Hrvatsku tokom ‘90 -ih, plaćanje ratne odštete hrvatskim građanima u slučaju 'Morinj', kao i porodicama deportovanih građana iz BiH u slučaju 'Deportacije', saradnja u rješavanju pitanja nestalih, ali i priznanje Kosova kao nezavisne države", navodi se u studiji.

Jedini izuzetak su odnosi sa Srbijom, koji su u kontinuitetu nestabilni i tenzični, a autori objašnjenje vide u nespremnosti političkih elita da riješe pitanja demarkacije granice, dvojnog državljanstva i uređenja pozicije SPC.

“Ni 14 godina nakon obnove crnogorske nezavisnosti u Srbiji ne postoji puno prihvatanje te činjenice što nerijetko doprinosi tenzijama. Takođe, odnos zvanične Srbije prema unutrašnjim procesima u Crnoj Gori nije uvijek bio u okvirima koji defnišu poštovanje prema susjednoj državi, njenim izborima i pravu da svoja unutrašnja pitanja rješavaju akteri u samoj Crnoj Gori” konstatuje se u analizi.

Evropske vrijednosti su, kako se ističe, najveća snaga i najveći magnet za prijem novih članica u EU i upravo te vrijednosti kojima teži svaka država u regionu doprinose stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu, pomirenju i pridruživanju regiona u evropsku porodicu država i naroda.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније