Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

30. 12. 2020. 07:04   >>  07:04 6

PAŽIN

Zakon uvodi građane drugog reda

Bivši ministar pravde i potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin ocjenjuje u razgovoru za Pobjedu da usvojene izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti - odricanjem prava da kulturna baština nad kojom vjerske zajednice nemaju relevantne dokaze o svojini pripada državi – znače suštinsko potiranje crnogorske samobitnosti.

Nekadašnji zastupnik Crne Gore pred Sudom za ljudska prava u Strazburu smatra da se tom odredbom, osim evidentne diskriminacije dijela građana i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, otvara pitanje da li postoji država Crna Gora ili je samo zavičajno-geografsko određenje.

"Odricanjem prava da kulturna baština Crne Gore – nad kojom vjerske zajednice nemaju svojinu, jer za to nemaju pravno relevantne dokaze – pripada crnogorskoj državi, a to znači crnogorskim građanima bez obzira na vjeru i naciju i druga lična svojstva građana, suštinski se potire crnogorska samobitnost, što zakonomjerno otvara i pitanje treba li i da postoji država Crna Gora ili je to samo zavičajno-geografsko određenje, kakav stav smo imali priliku čuti na javnoj sceni", kaže Pažin.

Donoseći Zakon bez javne rasprave i bez mogućnosti građana da se informišu i odrede prema izmjenama i dopunama ovako važnog zakona, kako kaže Pažin, "kleronacionalisti, kao i njihov interesni izdanak u vidu Vlade Zdravka Krivokapića, pokazali su svoje pravo lice".

"Donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, posebno način na koji je to urađeno, uz flagrantno kršenje propisa i demokratskih procedura, do kraja razotkriva licemjerje Vlade Zdravka Krivokapića i klerikalno-nacionalističkih krugova, koji su i iznjedrili ovu Vladu, zbog čega je Vlada Zdravka Krivokapića slijepi poslušnik u ostvarenju njihovih, ni po čemu duhovnih, već krajnje prozaičnih i politikantskih ciljeva", navodi Pažin i podsjeća da je izostalo i mišljenje VK o izmjenama Zakona. 

"Izmjene zakona suštinski mijenjaju sam ratio zakona, posebno u dijelu propisivanja arbitrarnog ovlašćenja nadležnog ministarstva da samo, bez prethodno zakonom propisanih kriterijumima, odlučuje diskreciono o evidenciji vjerske zajednice, ,,čiji je pravni subjektivitet prepoznat i priznat od strane državnih organa i koja je djelovala kao pravno lice“, neovisno od toga da li je u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore zaista i stekla svojstvo pravnog lica, brisanjem odredbi da objekti sakralnog karaktera nad kojim vjerska zajednica nema dokaze o pravu svojine, kao kulturno nasljeđe Crne Gore čine državnu svojinu, a to znači da pripadaju svim građanima Crne Gore, u skladu sa ustavnim građanskim konceptom naše države", ističe Pažin.

Sporno je kako kaže i odricanje prava da kulturna baština Crne Gore, nad kojom vjerske zajednice nemaju svojinu, jer za to nemaju pravno relevantne dokaze, pripada crnogorskoj državi,

"A to znači crnogorskim građanima bez obzira na vjeru i naciju i druga lična svojstva građana, suštinski se potire crnogorska samobitnost, što zakonomjerno otvara i pitanje treba li i da postoji država Crna Gora ili je to samo zavičajno-geografsko određenje, kakav stav smo imali priliku čuti na javnoj sceni", ističe Pažin.

Diskriminacija, po međunarodnim standardima koji obavezuju sav civilizovani svijet, kako navodi Pažin, podrazumijeva nejednak tretman, u bitno sličnoj situaciji, bez razumnog i u demokratskom društvu prihvatljivog opravdanja.

"Danas se svojom aktuelnošću snažno i legitimno nameće pitanje kako građani Crne Gore, crnogorske nacionalnosti i pravoslavne vjeroispovijesti, mogu stvarno i djelotvorno da ostvaruju svoje pravo na slobodu vjeroispovijesti, sem ukoliko pristaju na velikosrpsku asimilaciju, u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, koji u članu 11 ovog zakona imperativno nalaže kao zadatak SPC ,,oblikovanje, očuvanje i razvijanje identiteta srpskog naroda“, zaključio je Pažin.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније