Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan ]

27. 12. 2020. 08:19   >>  23:08 33

DAMJANOVIĆ

Okupljanja zabranjena, spustiti tenzije

Društvenim mrežama grupa građana koja sebe naziva "komitama"širi pozive na protestni skup pod sloganom „Svi zajedno! Mi smo jedna familija! Crna Gora te zove, nemaš izgovor”. Iako su javna okupljanja zabranjena, putem društvenih mreža u jeku pandemije virusa korona pozivaju na okupljanje 28. decembra, u 12 sati ispred zgrade Skupštine u Podgorici. Sagovornici Dana ocjenjuju da organizovanje bilo kakvog skupa ne bi bilo dobro zbog pandemije, ali i zbog podizanja tenzija jer upozoravaju da je mnogo usijanih glava.

 

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović kazao je za Dan da će policija u slučaju okupljanja postupati u skladu sa svojim ovlašćenjima, prema svima koji krše zakon jednako, bez obzira na to koje zastave nose.

“Pratimo situaciju. Zasad nemamo zvaničnu prijavu za održavanje skupa, osim što su se neki pozivi pojavili no društvenim mrežama. Ne očekujem neki veći obim okupljanja, ali ćemo pojačati aktivnosti”, kazao je Damjanović u izjavi za Dan.

Na pitanje da li će policija, kao što je to činila za vrijeme njegov prethodnika, kada se radilo o skupovima koje su organizovali bivša opozicija i građani u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zabraniti te aktivnosti, Damjanović kaže da hoće.

“U svim gradovima će biti postavljeni policijski punktovi u cilju očuvanja javnog reda i mira. Takođe, preduzećemo mjere zaštite u odnosu na štićene objekte kao što je zgrada Skupštine. Ukoliko dođe do okupljanja ispred Skupštine, pokušaćemo da upozorimo ljude i objasnimo da to ne smiju da rade jer krše epidemiološke mjere i zabranu okupljanja koja je na snazi. Očekujem da to razumiju svi, da neće kršiti zakon, a ukoliko ipak do toga dođe i ne usliše naše molbe, postupićemo kao i ranije u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. Takođe, dokumentovaćemo sve u odnosu na organizatore i o tome obavijestiti tužioca. Ipak, vjerujem da će se, posebno u ovakvoj epidemiološkoj situaciji, svi uzdržati”, smatra Damjanović.

Istakao je da je o ovome razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova.

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić kaže da sudeći po onome što možemo da vidimo u javnom govoru od Skupštine, preko društvenih mreža, do komentara na portalima, Crna Gora ponovo ulazi u veoma tenzičnu atmosferu, koja uz nagomilane neriješene probleme, frustraciju struktura koje su izgubile moć koja ih je štitila od odgovornosti, socio-ekonomsku situaciju kakva jeste, veoma lako može da eskalira.

“Zato je sada veoma bitno da se poradi na spuštanju tenzija, da policija pokaže profesionalnost, a da svi oni koji pokažu želju da izazovu ili pozovu na negativne scenarije budu efikasno procesuirani. Nikada kao u ovo vrijeme ne treba nam staloženost, mudrost, dijalog, državnička odgovornost, kako nijedna grupacija ne bi imala razloga za radikalizovanje, a u mjeri maksimalno mogućeg doći do društvenog konsenzusa”, izjavio je Raonić, dodajući da je protekle decenije Crna Gora pokazala zrelostu teškim momentima koji su veoma lako mogli dovesti do eskalacije, prvi put u istoriji tranzicija vlasti sprovedena civilizovano i na baštini toga treba i u narednom periodu da se ponašamo.

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je na otkazivanje takozvanih auto-litija i stavila do znanja da Crkva ne stoji iza takvih aktivnosti, uz isticanje zahvalnosti svima koji su branili Crkvu.

U vrijeme organizovanja litija brojni građani su se uključili u promociju tih okupljanja na kojima su se branili ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i svetinje u Crnoj Gori.

Jedna od njih, profesorica književnosti Jasna Ivanović, komentarišući skup takozvanih komita kaže da prije svega nije preciziran razlog okupljanja već se poziv na skup veže za floskulu „Crna Gora te zove” i slično.

“Što je u najmanju ruku neozbiljno. Izraz „komite” dodatno kompromituje ozbiljnost organizatora s obzirom na to da se radi o pokretu (komitskom) koji nije aktivan i danas ima značenje tek kroz istorijska proučavanja. Poseban problem je aktuelni trenutak koji od svih nas traži maksimalnu odgovornost prema epidemiji, dok onaj politički osvrt na temu dodatno komplikuje situaciju. Smirenoumlju treba da težimo uvijek, a pogotovo u prelomnim društvenim prilikama kakva je, vjerujem, ova danas. Zato bih pozvala organizatore i one koji namjeravaju ovim skupovima prisustvovati da svoj protest iskažu na druge načine, a u zakonskim okvirima”, izjavila je Ivanović.

Na društvenim mrežama juče se pojavila informacija da je skup 28. decembra otkazan, te da se odlaže za 13. januar ispred zgrade Vlade.

Na instagram stranici koja intenzivno promoviše skup to je demantovano, navodeći da je u pitanju lažna informacija.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније