Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

25. 12. 2020. 07:08 >> 07:13
2

ODBOR O DIREKTORIMA

Dobre promjene ili sječa nepodobnih?

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji će se danas naći pred Zakonodavnim odborom Skupštine Crne Gore, traži se da isto lice ne može biti direktor zdravstvene ustanove više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima. Poslanik Halil Duković smatra da se izmjene rade da bi se omogućila „sječa kadrova“ koji ne misle isto kao nova vlast. Sindikat doktora medicine je podržao inicijativu poslanika koji su podnijeli prijedlog jer je, prema njihovom mišljenju, dosadašnji dokument ostavljao prostor za zloupotrebe pri imenovanju direktora javnih zdravstvenih ustanova.

To je kazala i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojovć na konferenciji za novinare u utorak.

“Prema članu 178 koji se odnosi na izbor direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, dešavalo se da su pojedini direktori bili određeni vremenski interval na toj funkciji, pa su razriješeni sa te funkcije i nakon 30 dana kako im je to zakon omogućavao ponovo imenovani. Mandat je započinjao od ponovnog izbora”, pojasnila je ona.

Istakla je da zbog zloupotrebe tog člana moraju raditi izmjene ovog dokumenta.

“Kada je u pitanju imenovanje direktora zdravstvenih ustanova u 2020, u saznanju smo da nije postojao javni konkurs za veliki broj njih i to isto treba ispitati “, najavila je Borovinić-Bojović.

 Prijedlog dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti potpisali su poslanici DF-a Branka Bošnjak i Slaven Radunović, kao i poslanik Demokrata Boris Bogdanović, SNP-a Dragan Ivanović i poslanik Ure Miloš Konatar.

Oni traže dodatak člana 178 u kome bi pisalo da će se „izbor direktora čiji je osnivač država, odnosno opština, a kojima je prestao mandat u skladu sa ovim zakonom izvršiti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona“.

U članu 74. dodali su stav pet koji nalaže da direktoru zdravstvene ustanove mandat prestaje ukoliko je funkciju direktora obavljao više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima.

U obrazloženju prijedloga piše da je ranijim zakonom omogućeno da pojedini direktori zdravstvenih ustanova budu na tim pozicijama i više od dva mandata, te da će se dopunama koje predlažu precizirati pojedine odredbe zakona i onemogućiti kršenje odredbe da ista osoba može biti direktor zdravstvene ustanove najviše dva puta.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić Pobjedi je rekla da su zadovoljni zbog ovakve inicijative jer je sasvim dovoljno da je neko osam godina na čelu zdravstvene ustanove. Zloupotreba je, kako ističe, bilo.

“Neka se radi evaluacija postignutog rada, jer se tako najbolje vidi kakvi su rezultati postignuti, ako je neko dobar da znamo zašto je dobar. Ranije su se služili kojekakvim akrobacijama da bi produžili mandat”, kazala je ona.

Ističe da su pod pritiskom uvijek bili direktori u KCCG, a da su se u mnogim drugim zdravstvenim ustanovama srodili sa funkcijom.

“Jedan od pozitivnih primjera je Specijalana bolnica u Risnu, koja odlično radi, a na čije je čelo došao doktor Vlado Popović. On je sjajan izbor i takve promjene su bolje za sve”, navela je Popović-Samardžić.

Ljekar i poslanik DPS-a Halil Duković ističe da nijesu u pitanju promjene na bolje već da se radi o smjenjivanju nepodobnih kadrova, onih koji ne misle kao sadašnja vlast.

“Ne znam što je problematično. Neko je direktor u dva mandata i to je to. Ja zaista ne znam je li bilo zloupotreba, nijesam upoznat sa njima. I kad smo donosili ovaj zakon, skretao sam pažnju na to da je naročito u medicini teško naći dobar kadar. Da specijalista bude načelnik nekome ko ima zvanje prof. dr, pa to nigdje u svijetu ne postoji”, istakao je Duković.

Smatra da se pojedinim smjenama koje su se desile posljednjih dana u KCCG šalju obeshrabrujuće poruke.

On je kazao da prvenstveno misli na Marinu Ratković koja je smijenjena sa mjesta medicinskog direktora KCCG, a na čije je mjesto došao Zoran Terzić. Nepravednom smatra i smjenu nekadašnjeg direktora Urgentnog centra dr Nermina Abdića.

“Prof. dr Ratković je osoba koja je cijeli život posvetila medicini i pacijentima. Međunarodno priznati ekspert u svojoj oblasti, žena na čiju je inicijativu počela da se radi transplantacija bubrega u KCCG, a uvela je još dosta novina. Koliko je samo kadrova edukovala, pa to je za poštovanje. Nikad se nije bavila politikom i nije zaslužila da ode sa ove funkcije. Smatram isto i za doktora Abdića koji je takođe vrhunski stručnjak i čovjek, posvećen pacijentima, neko ko je svima izlazio u susret. Poruka koju šalje nova vlast je obeshrabrujuća, ovo su ljudi koji su se posvetili struci i nijesu zaslužili smjene”, istakao je Duković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније