Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2020. 09:40 >> 09:41
16

KLICA

Jočić donijela nezakonite odluke, podnijeću tužbu

Smijenjeni direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica najavio je da će podnijet privatnu tužbu protiv predsjednice Upravnog odbora NPCG Marine Jočić koju je optužio i za iznošenje lažnih i uvredljivih navoda, kao i za nezakonit rad.

Upravni odbor NPCG juče je saopštio da je direktor Nacionalnig parkova Crne Gore Elvir Klica, razriješen sa te funkcije zbog nesavjesnog finansijskog poslovanja i nezakonitog zapošljavanja.

“Upravni odbor Javnog preduzeća za nacionalne parkove donio je više nezakonitih odluka, a nova predsjednica Upravnog odbora Marina Jočić obmanula je javnost saopštenjem koje obiluje neistinitim informacijama. Iz tog razloga, podnijeću privatnu tužbu protiv gospođe Jočić, što ću činiti i ubuduće ukoliko nastavi sa iznošenjem lažnih i uvredljivih navoda”, poručio je Klica u izjavi za medije.

On kaže da je Jočić već prvog dana na novoj poziciji donijela više nezakonitih odluka.

“Nisu, međutim, iznenađujuće prizemne i neutemeljene optužbe, isto kao što nije iznenađujuće to što je nova predsjednica Upravnog odbora naš prvi susret iskoristila da, bez ikakvog povoda, jasno saopšti da je velikosrpski nacionalista, a iako pravnica po struci, već prvog dana na ovoj poziciji donijela više nezakonitih odluka. Moglo bi se zaključiti da je Marina Jočić nastavila niz. Sada gazi i zakone!”, ističe Klica.

Klica poručuje Marini Jočić da se, kako kaže, prije donošenja ishitrenih odluka, upozna sa Zakonom o nacionalnim parkovima, Odlukom o organizovanju Javnog preduzaća i Statutom.

“Kako ne bi došla u situaciju da povlači sopstvene nezakonite odluke, što će uskoro morati da radi. Umjesto da se upozna sa brojnim izazovima sa kojima se suočava preduzeće u ovom periodu, odlučila se na iznošenje paušalnih ocjena o navodnom nezakonitom poslovanju u preduzeću, bez dokaza i argumenata”, poručuje Klica.

Podsjeća, da je na nadležnim državnim institucijama da utvrđuju zakonitost poslovanja, što bi, kako dodaje, pravnica Jočić trebalo da zna.

“Jočić navodi da je jedna od odluka koju su donijeli stavljanje van snage deset ugovora o zapošljavanju sklopljenih 22. decembra ove godine. Radi tačnog informisanja javnosti, obavještavam da se ne radi o ugovorima o radu, već ugovorima o djelu na osnovu kojih se kod Ministarstva poljoprivrede obezbjeđuju službene legitimacije za ribočuvare - volontere iz civilnog sektora, NVO Carp Security i Stop krivolovu, shodno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Toliko o njenoj zabrinutosti za krivolov na Skadarskom jezeru”, kaže Klica.

Navodi i da je Jočić obavijestila javnost da je Upravni odbor na čijem je ona čelu, donio odluku o njegovom razrješenju, što bi u skladu sa nadležnostima, kako kaže Klica, trebalo da uradi Vlada Crne Gore, a ne UO.

“Jočić je prethodno trebala da se informiše o tome da je Vlada Crne Gore donijela odluku o besplatnom ulasku u Nacionalne parkove za građane Crne Gore, te preuzela obavezu da finansira preduzeće do kraja godine. Shodno tome, nadam se da će i novoformirana Vlada CG, nakon što me razriješi, nastaviti da obezbjeđuje sredstva za funkcionisanje JPNPCG. Zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, finansijska situacija u preduzeću jeste loša, a uzrokovana je neuspješnom turističkom sezonom i zbog činjenice da se 70% prihoda JPNPCG odnosi na prihode ostvarene od prodaje ulaznica. Vladi i resornom ministarstvu situaciju smo predočili prije donošenja odluke o besplatnom ulasku”, poručuje Klica.

Automobili naručeni 2019, telefon kupio od ličnih primanja

Tvrdi Klica i da nije tačna informacija o nabaci automobila u junu ove godine.

“U ovom slučaju, radi se o javnoj nabavci iz 2019. godine, a plaćanje je izvršeno početkom ove godine. Što se tiče investicionih ulaganja koja pominje, Vlada je na početku pandemije donosila zaključke i dala preporuke da se investicioni projekti nastave, a ostale nabavke obustave, što je Preduzeće ispoštovalo. Nažalost, zbog teške situacije mnoge programske aktivnosti u ovoj godini nisu realizovane, ali ću podsjetiti da je JPNPCG u 2019. godini ostvarilo istorijske rezultate, za šta postoje izvještaji sa kojima je Jočić mogla da se upozna, ili će se tek upoznati, a koji će predstavljati za nju nedostižan standard”, ističe Klica.

Nije, navodi Klica, tačna ni informacija o kupovini telefona na „državni račun“.

“Telefon sam kupio od ličnih primanja, na 24 mjesečne rate, za šta posjedujem ugovor kao dokaz. Ovakvim načinom rada, Marina Jočić je pokazala da je besmisleno postojanje zakona, direktora preduzeća pa čak i Vlade, jer je sve nadležnosti Vlade Crne Gore Marina Jočić pruzela. Svakako, odlukama koje je donijela baviće se nadležni državni organi, a za tvrdnje koje nisu utemeljene u istini tražiću zaštitu kod nadležnog suda”, zaključio je Klica.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније