Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2020. 06:41 >> 06:42
1

RADNA GRUPA

Rade evidenciju za 300.000 birača

Iako se ulažu napori da se riješi pitanje preko 300.000 birača bez adrese i odrede nazivi ulica i brojevi, dio opština to još nije uradio i time nije ispoštovao zakonsku obavezu, saopšteno je za Dan iz nove Vlade.

Određivanje tačnih adresa birača i čišćenje biračkog spiska jedan je od preduslova za stvaranje fer uslova za izbore.

Još prošle godine otkriveno je da preko 300.000 birača uopšte nema prave adrese, već se vode na b.b., pa je to ukazalo da je u evidenciji birača na hiljade fantoma.

Po saznanjima Dana, u MUP-u će posebna radna grupa koja će se baviti biračkim spiskom tretirati i ovo pitanje.

Funkcioner Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da je izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji predviđeno da postavljanje tabli sa nazivima naselja, ulica i trgova i brojeva stambenih i poslovnih zgrada nadležni organ lokalne uprave obezbijedi u roku od pet mjeseci od dana stupanja na snagu zakona.

“Dakle, ovaj rok je istekao krajem juna ove godine, do kada su predsjednici opština imali mogućnost da za sve one ulice koje nemaju nazive i objekte koje nemaju brojeve donesu odluku o privremenom imenovanju i oznakama. Podsjećam da je izmjena ovog zakona uslijedila nakon inicijative Demokratske Crne Gore u okviru odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a nakon što smo otkrili da se u biračkom spisku nalazi ogroman broj birača koji nemaju adresu i koji se vode pod b.b.”, kazao je Rovčanin.

Kako je istakao, veoma je važno da se u sljedeći izborni proces ne uđe sa biračkim spiskom u koji su upisani birači bez broja i adrese stanovanja.

“Uvjeren sam da će ova tema biti nezaobilazna i u okviru novog odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kao jedan od temelja i osnovnih pretpostavki za slobodne i fer izbore. Čist, pravno valjan i precizan birački spisak preduslov je najvećeg mogućeg stepena povjerenja u izborni proces”, naglasio je Rovčanin.

U parlamentu uskoro počinje sa radom odbor za izbornu reformu, gdje će pitanje evidencije birača biti visoko na dnevnom redu.

Po mišljenju analitičara Marka Begovića, očekivanje građana, ali i međunarodnih partnera, jeste da će nova vlast sprovesti suštinske reforme u cilju obezbjeđivanja uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora.

 

Gradonačelnici glavnog grada i prestonice, kao i predsjednici opština, bili su obavezni da donesu odluku o privremenom određivanju naziva naselja, ulica i trgova. To je bilo predviđeno Izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji je stupio na snagu 31. januara ove godine.

Međutim, na tom planu nije urađeno mnogo, pa ova obaveza i dalje čeka na ispunjenje.

Odluku o privremenom nazivu naselja, ulica i trgova, predsjednik opštine bio je obavezan da donese u roku od 30 dana od stupanja na snagu zakona. U praksi, to se malo gdje desilo.

Postavljanje tabli sa nazivima naselja, ulica i trgova i brojeva stambenih i poslovnih zgrada, nadležni organ lokalne uprave bio je obavezan obezbijediti u roku od pet mjeseci od stupanja na snagu zakona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније