Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

23. 12. 2020. 19:44 >> 19:44

PROŠLE GODINE

Građani podnijeli 427 predstavki Sudu u Strazburu

Crnogorski građani prošle godine podnijeli su 427 predstavki Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, kazala je zastupnica Crne Gore pred tim sudom Valentina Pavličić.

Ona je, na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, navela Crna Gora ima najveći procent podnijet predstavki u odnosu na ukupan broj stanovnika.

„Kad se pogleda taj broj od 427, sa 112 iz prethodne godine koje Evropski sud nije uspio da riješi, dolazimo do brojke od 537 predstavki. Od tih 537 više od 90 procenata proglašeno je neprihvatljivo od sudije pojedinca“, kazala je Pavličić.

Ona je objasnila da te predstavke nijesu ispunile element prihvatljivosti koji je neophodan kada pritužuje pred Evropskim sudom.

„Broj predstavki je povećan jer smo imali veliki broj korisnica socijalne pomoći, odnosno majki koje su se Evropskom sudu obratile nakon iscprljivanja domaćih pravnih ljekova“, kazala je Pavličić.

Pavličić je rekla da je veliki broj predstavki korisnica socijalne pomoći odbijen, jer je Evropski sud za ljudska prava zaključio da je to isključivo nadležnost državnih organa i da zavisi od politike Vlade.

„To je samo ponovljen standard Evropskog suda kad su u pitanju socijalna davanja, da su ona isključiva nadležnost nacionalnih organa“, rekla je Pavličić.

Ona je napomenula da je prošle godine odbačeno oko 200 predstavki.

Pavličić je kazala da svi izvještaji Evropskog suda govore da je Crna Gora prepoznata kao lider u pogledu izvršavanja presuda.

Kako je rekla, odbrana pred Međunarodnim sudom i pred domaćim sudom nije indentična.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније