Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

23. 12. 2020. 16:00   >>  16:11 2

SIJERIĆ

Bogoslovija se nije obraćala Zavodu za školstvo

Akreditacija, odnosno uključivanje, cetinjske Bogoslovije u obrazovni sistem ponovo je pokrenuto na nedavnom sastanku prvog čovjeka te vjerske škole Gojka Perovića s novom resornom ministarkom Vesnom Bratić. U Zavodu za školstvo kažu da im se iz Bogoslovije nijesu javljali već dvije godine, nakon što su ih upoznali da u nastavni program treba da uvrste jezik, minimum istorije, muzike i likovne kulture Crne Gore. Iz Bogoslovije tvrde da je procedura obustavljena zbog objektivnih razloga, te da nijesu tačne spekulacije o navodnom problemu s uvođenjem bilo kog predmeta, pogotovo jezika.

 

Na adresu Zavoda za školstvo prije dvije godine stigao je zahtjev cetinjske Bogoslovije za akreditaciju odnosno upodobljavanje nastavnog programa te vjerske škole sa crnogorskim obrazovnim sistemom.

Nadležni iz Bogoslovije su tada, kako kažu u Zavodu, upoznali da u nastavu treba da uvrste jezik, minimum istorije, muzike i likovne kulture Crne Gore.

"Nakon što smo ih upoznali sa smjernicama za izradu programa nijesmo od strane Bogoslovije dobili naknadne materijale. Ovo što sam vama danas rekao i juče smo na sastanku sa ministricom prosvjete ponovili i ukazali na procedure koje mora imati i Bogoslovija kako bi ušla u obrazovni sitem." pita Rešad Sijerić iz Zavoda za školstvo.

Zašto Bogoslovija ni nakon dvije godine nije izmijenila nastavni program? Rektor te vjerske škole Gojko Perović objašnjava da su neki od razloga loša komunikacija i spore procedura sa državnim institucijama ali to navodi nije sve.

"S obzirom na to da je javnost upoznata da je crkva proteklih godinu provela u kampanji ispravljanja Zakona o vjeroispovijesti naša pažnja je bila usmjerena na drugu stranu Bogoslovija nije radila zbog epidemije. Ovo postavljanje nove vlade i ministrice smo vidjeli kao impuls da razgovore koje smo započeli sa prethodnim ministarstvom nastavimo tamo gdje smo stali," kaže Perović.

Uporedo s odugovlačenjem procesa akreditacije Bogoslovije u javnosti su sve glasnije spekulacije da se taj posao namjerno odgađa jer navodno u toj vjerskoj školi ne žele da njihovi đaci uče i crnogorski jezik. I dok u Bogosloviji to demantuju, u Zavodu poručuju da su procedure jasne i da ih svi moraju poštovati.

"Ne bih znao da li je sada pitanje imenovanja pojedinih predmeta ili po njima nije dobro rješenje kako je maternji jezik odnosno crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski trenutno imenovan. Mislim da u tom dijelu imaju primjedbe ali zavod za školstvo drži se jasne zakonkse legislative", kaže Sijerić.

"Ovdje nije tema bilo koji predmet ili bilo kakvo ime predmeta. U pitanju je jedan susret dvije vrste školstva i dvije vrste pravljenja plana i programa jedna vjerska škola i standardi svjetovne škole, tako da ne vidim ja tu neku specijalnu problematiku," kaže Perović.

A, Iskustva u prvoj islamskoj školi Medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici,koja je nastavni program sa crnogorskim obrazovnim sistemom uskladila 2015. kažu da taj posao nije bio komplikovan, te da njihovi učenici zbog toga nijesu izgubili u dijelu vjerskog obrazovanja.

"Dvije godine je bilo dodvoljno vremena da prilagodimo zajedno sa Zavodom za školstvo uradimo kurikulime i za vjerske predmte što je možda prvi put i za Medrese u regionu To je nacionalni savjet prepoznao i Medresa je to što jeste, naši svršenici studiraju nesmetano u CG i to je ono što je nama bilo najbitnije", kaže Amer Šukurica, direktor Medrese “Mehmed Fatih”.

Upravo je ravnopravnost učenika vjerskih škola sa njihovim vršnjacima prilikom upisa na crnogorske fakultete i suština procesa akreditacije tih obrazovnih institucija. Prema važećim zakonima vjerske škole mogu da rade zasebno i ne moraju da se akredituju ali njihovi maturanti mogu da upišu samo teološki fakultet.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније