Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2020. 09:41   >>  12:33 1

OPŠTINA NIKŠIĆ

Bez epidemioloških uslova neće biti Bazara

Iz Opštine Nikšić saopštili su da od Ministarstva zdravlja nijesu dobili odgovor zašto je Novogodišnji bazar u Nikšiću rizičan a u drugim gradovima nije. Ističu da bez dobijanja epidemioloških uslova od strane nadležnih institucija, neće odobriti održavanje Novogodišnjeg bazara i klizališta za djecu.

Iz Opštine Nikšić navode da su organizacijom Novogodišnjeg bazara i klizališta za djecu na gradskom trgu željeli da izađu u susret realnim potrebama i očekivanjima građana.

Cilj je, kažu, bio da najmlađima, u susret praznicima, učine radost u vremenu kada su uskraćeni za brojne redovne aktivnosti što, kako dodaju, utiče na njihovo odrastanje.

"Organizacija Novogodišnjeg bazara je bila potreba i očekivanje brojnih preduzetnika, zanatlija, proizvođača suvenira, poljoprivrednih proizvođača, kako bi plasirali svoje proizvode i time obezbijedili egzistenciju svojih porodica", navodi se u saopštenju.

Iz te lokalne samouprave navode da su se obratili Institutu za javno zdravlje, da u skladu sa svojom nadležnošću i svojim obavezama da preporuke za bezbjednu realizaciju planiranih aktivnosti.

Ukazali su, kažu, na spremnost nadležnih lokalnih institucija da sprovedu striktnu kontrolu i obezbijede poštovanje svih propisanih uslova, uvjereni da bi građani Nikšića bili dosljedni i odgovorni u njihovom poštovanju.

"Na upućena dva zahtjeva nijesmo dobili tražene uslove, kao ni odgovore na naše ljubazne upite da nam se objasni kako to da je dozvoljen rad Novogogdišnjih bazara u drugim opštinama, otvorenih i zatvorenih tržnica i pijaca širom Crne Gore, tržnih centara, banaka i brojnih drugih djelatnosti, a ne dozvoljava se rad 16 kućica na trgu od 7.000m2 i otvorenog klizališta za djecu. Nijesmo dobili objašnjenje zašto je baš Novogodišnji bazar u Nikšiću epidemioloski rizik, a nije u drugim gradovima. Nijesmo dobili odgovor kojom važećom mjerom Ministarstva zdravlja su ove aktivnosti zabranjene. Nijesmo dobili odgovor zašto se najnovijim mjerama dozvoljavaju dokazano rizičnije aktivnosti, kojima ćemo ponovo svjedočiti u narednom periodu", navode iz Opštine Nikšić.

Izostali očekivani odgovori, kako ocjenjuju, jasno upućuju da su za Nikšić definisane posebne, selektivne i diskriminatorske mjere. Da nije važna ni dječija radost ni potreba malih preduzetnika i odgovornih građana.

"I ovom prilikom ponavljamo da bez dobijanja epidemioloških uslova od strane nadležnih institucija, Opština Nikšić neće odobriti održavanje Novogodišnjeg bazara i klizališta za djecu. Opština Nikšić je u svim dosadašnjim aktivnostima pokazala punu posvećenost zajedničkoj borbi protiv pandemije i istovremeno puno razumijevanje i solidarnost prema realnim potrebama i izazovima sa kojima se suočavaju naši građani. To će učiniti i ovim povodom", navodi se u saopštenju.

Pozivaju građane da u punoj mjeri, bez izuzetka, svi zajedno poštujemo epidemiološke mjere, kako bi što prije i lakše pobijedili pandemiju.

CKM: Nova vlada se obračunava sa građanima Nikšića

Iz NVO "Crnogorska kulturna mreža", kazali su da se najnovija dešavanja oko zabrane organizacije Novogodišnjeg bazara jedino mogu tumačiti kao obračun nove Vlade sa građanima Nikšića.

"Nevjerovatno je da Ministarstvo zdravlja ne želi da Opštini Nikšić izda epidemijološke uslove koji bi se primjenjivali tokom organizacije bazara", navodi se u saopštenju.

DPS Nikšić: Stanovnici susjednih država se uključili u glasanje o Bazaru

Iz OO DPS-a Nikšić kazali su da je Opština Nikšić na društvenoj mreži Fejsbuk objavila glasanje u kojem građani tog grada treba da se izjasne da li u svom gradu žele ili ne Novogodišnji bazar.

"Očekivano, većinska podrška građana pokazala je ono što je bila polazna osnova za ideju o Novogodišnjem bazaru i klizalištu, a to je da je sugrađanima, naročito djeci u ovim teškim vremenima u kojima su društveni tokovi zaustavljeni, a ljudi ograničeni u prostoru, potrebno pružiti sadržaj koji će nadomjestiti praznični duh na koji smo navikli", kazali su iz DPS-a.

Međutim, završnu riječ u anketi, kako su kazali, dali su oni koji ne žive u Nikšiću, niti u Crnoj Gori.

"Oni koji možda nikada nijesu posjetili ovaj grad, oni koji su pozvani da odgovore negativno, kako bi mrzitelji svega što je crnogorsko, čak i na ovaj naizgled 'bezazlen' način pokazali koliko onaj koji mrzi državu u kojoj se živi, a u kojoj ljubi tuđu zastavu može biti mali. Zaprepašćujući je podatak da su za samo par sati stanovnici Ljiga, Aleksinca, Beograda, Novog Sada, Požarevca, Niša, Trebinja, uspjeli nadglasati volju građana Nikšića. Zaključak je jasan. Novogodišnji bazar i dječije klizalište uz poštovanje mjera ne smeta nikome do nekadašnjim litijašima, sadašnjim autolitijašima i onima zbog čijeg su se masovnog primitivnog i necivilizovanog ponašanja Nikšićani nalazili u karantinu i ispaštali", kazali su iz lokalnog DPS-a.

U narednim danima, kako dodaju, javnost će sa punom pažnjom posmatrati da li pod najavljenim dozvoljenim vjerskim okupljanjima planiraju zaista to ili još neko slično slavlje.

"Sa prezirom gledamo na svaki vid diskriminacije koja je u slučaju propisanih mjera nesporna. Nova 'oslobođena Crna Gora' na koju se, kako navodi, aktuelna vlast moraju navići svi građani ove države, pala je na prvom ispitu demokratije, kršeći osnovna ljudska prava, u prvom redu pravo na ravnopravnost i zabranu diskriminacije", zaključuju iz DPS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније