Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

21. 12. 2020. 20:42 >> 20:45

DFC

U studiji iskrivljena percepcija o Crnoj Gori

U studiji “Mapiranje lažnih vijesti i dezinformacija na Zapadnom Balkanu i identifikovanje načina za efikasnu borbu protiv njih” iskrivljena je percepcija o Crnoj Gori, ocjenjuju u Digitalnom forenzičkom centru. Studija je rađena za potrebe Evropskog parlamenta na čijem je sajtu objavljena 3. decembra. DFC je radi objektivnog informisanja analizirao sporne djelove te studije.


Studija ''Mapiranje lažnih vijesti i dezinformacija na Zapadnom Balkanu i identifikovanje načina za efikasnu borbu protiv njih'', obiluje šturim informacijama i netačnim podacima u dijelu koji se tiče Crne Gore, ocjenjuju u Digitalnom forenzičkom centru. Navode više spornih tačaka.

''Poput toga da su Novosti i Kurir crnogorski mediji do toga da je medijska kuća danas iz Srbije zapravo podržavala koaliciju Za budućnost Crne Gore. Tokom minulih izbora u CG što opet nije bio slučaj. Jedna od njih bila je da nisu mogli dovoljno da analiziraju FB zbog toga sto to nije dovoljno popularna platforma u CG. Međutim prema zvaničnim podacima sa FB prema statistici koju mi ovdje posjedujemo u CG postoji oko 400 hiljada naloga. Da vecina dezifnormacija u CG dolazi iznutra. Međutim znajući koliko su popularni mediji iz Srbije ovdje, koliko neistina oni šire to opet nije primjenjivo na samu CG'', saopštio je iz DFC-a, Milan Jovanović.

Kako su pojedini mediji prenijeli takav izvještaj sa sajta evropskog parlamenta, bilo je potrebno kaže Jovanović uraditi analizu onoga što je napisano.

''Ono sto je na meni ostavio najjači utisak jeste da ljudi se pozivaju na određene reference a uvidom u te iste reference nismo uopste naišli da se podudaraju sa onim što oni tvrde. Bila je situacija gdje su Autori samog izvještaja naveli da je Vlada CG objavila imena prva dva slučaja koronavirusa u Crnoj Gori pozivajući se na članak sa Balkan inserta. Međutim u samom članku stoji da se putem društvenih mreža zapravo otkrio identitet prve dvije osobe koje su bile zaražene koronavirusom, a da to nije uradila Vlada niti bilo ko iz Vlade'', objašnjava Jovanović.

DFC se obratio koordinatoru studije, njegov odgovor je da studija ne oslikava zvaničan stav Evropske unije.

''Ono što je opasno je što se zvaničnici evropskog parlamenta upravo informišu dijelom putem ovakvih izvještaja i na taj način mogu sklopiti potpuno pogrešnu percepciju i sliku o Crnoj Gori'', smatra Jovanović.

U Digitalnom forenzičkom centru zaključuju i da nedovoljno obrađena politička i društvena situacija u Crnoj Gori, navodi na sveopšti utisak da autori studije nijesu upoznati sa prilikama u našoj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније